Chávez als held onthaald in Venezuela

Venezuela's President Hugo Chavez kisses a crucifix after greeting supporters from a balcony of Miraflores presidential palace in Caracas, Venezuela, Monday, July 4, 2011. Chavez returned to Venezuela from Cuba on Monday morning, stepping off a plane hours before dawn and saying he is feeling better as he recovers from surgery that removed a cancerous tumor. (AP Photo/Ariana Cubillos)
Venezuela's President Hugo Chavez kisses a crucifix after greeting supporters from a balcony of Miraflores presidential palace in Caracas, Venezuela, Monday, July 4, 2011. Chavez returned to Venezuela from Cuba on Monday morning, stepping off a plane hours before dawn and saying he is feeling better as he recovers from surgery that removed a cancerous tumor. (AP Photo/Ariana Cubillos) Chávez op het balkon van zijn Miraflores paleis in Caracas. Foto AP / Ariana Cubillos

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft maandag na zijn terugkeer uit Cuba het Venezolaanse volk toegesproken vanaf het balkon van het presidentieel paleis. Hij werd door duizenden aanhangers enthousiast toegejuicht. Dit meldt persbureau AP.

Chávez heeft in Cuba, waar werd geconstateerd dat hij een kankergezwel had, een operatie ondergaan. Terug in Caracas liet hij weten zich goed te voelen. Hij oogde sterk en strijdlustig. “Ook deze strijd zullen we winnen”, betoogde hij. In legeruniform, met een rode baret op zei hij dat hij in Cuba op de intensive care had gelegen. Hij hield een kruisbeeld omhoog en zei: “Christus is met ons”.

Chávez deed geen verdere mededelingen over wat er medisch gezien precies met hem aan de hand is. Wel gaf hij aan dat hij dinsdag niet van de partij is bij de viering van onafhankelijkheidsdag. De voorgaande jaren was prominent aanwezig bij de feestelijkheden

Niet alleen Chávez zelf, maar ook zijn goede vriend Fidel Castro heeft het vertrouwen uitgesproken dat hij zijn strijd met kanker zal winnen. In een zondagavond laat gepubliceerd essay schrijft Castro dat Cuba een ‘hechte en onverwoestbare vriendschap’ met Chávez koestert. Hij stelt dat Chávez sinds hij in 1999 aan de macht kwam vrijwel onafgebroken heeft gewerkt en dat het niet raar is dat zijn gezondheid daaronder heeft geleden.

Chávez kwam 8 juni in Cuba aan voor wat een vooraf gepland bezoek heette te zijn. Hij onderging 11 juni een operatie om een ‘abces’ aan zijn schaambeen te laten verwijderen en onderging later een tweede operatie omdat de artsen een ‘zwerend kankergezwel’ uit zijn schaamstreek wilden verwijderen. Chávez noch anderen hebben losgelaten om wat voor kanker het ging.