Cadel Evans wint op Muur van Bretagne, Hushovd behoudt geel

Het peloton tijdens de etappe van vandaag.
Het peloton tijdens de etappe van vandaag. Foto AP / Christophe Ena

Cadel Evans heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. Op de Muur van Bretagne was hij de snelste van een kopgroepje met vooral klassementsrenners. Thor Hushovd behoudt de gele trui.

Vooraf stond al vast dat dit een etappe zou worden voor het selecte groepje renners dat de twee kilometer lange Muur van Bretagne met snelheid op kon rijden. Er vormde zich in de laatste kilometer een kopgroep met klimmers, onder wie favoriet Philippe Gilbert, Cadel Evans en Alberto Contador. Thor Hushovd wist daarbij aan te haken en verdedigde zo met succes zijn gele leiderstrui. Cadel Evans was de snelste in de sprint. Hij bleef Contador een paar centimeter voor.

Gesink verloor een aantal seconden in de slotklim. Hij reageerde na afloop voor de camera van de NOS:

Het grootste gedeelte van de etappe reed een groepje van vijf renners vooruit. Onder hen was de Nederlander Johnny Hoogerland. Het vijftal werkte goed samen, maar werd enkele kilometers voor de meet toch bijgehaald.

De Belg Jurgen van de Walle was vandaag de eerste uitvaller. Hij kwam tijdens de openingsetappe van zaterdag hard ten val en moest vandaag definitief opgeven.

Morgen volgt een vlakke etappe van 158 kilometer tussen Carhaix en Cap Fréhel. De rit zal, net als gisteren, kans bieden voor de sprinters. De meeste ogen zullen zijn gericht op Mark Cavendish, die gisteren door wat pech in de laatste kilometer de overwinning aan Farrar moest laten.