Britse tabloid hackte telefoon vermist meisje

In opdracht van de Britse tabloid News of the World zou een privédetective in 2002 de voicemail van het vermoorde schoolmeisje Milly Dowler hebben gehackt en sommige berichten hebben verwijderd. De familie van het meisje dacht daardoor dat ze nog in leven was.

Het is de ernstigste beschuldiging in een afluisterschandaal rondom News of the World. Dat de tabloid in de jacht naar primeurs de wet overtrad, was eind 2005 al duidelijk toen bekend werd dat de mobiele telefoons van naaste medewerkers van de prinsen William en Harry waren afgeluisterd. Het ging volgens de hoofdredactie om een actie van „één losgeslagen verslaggever”.

Inmiddels zijn er een aantal verslaggevers of medewerkers van de tabloid gearresteerd op verdenking van het hacken van telefoons, en blijken tientallen bekende Britten te zijn afgeluisterd. Onder hen politici, politiefunctionarissen, voetballers en acteurs. Filmster Sienna Miller spande een rechtszaak aan tegen de krant en kreeg een schadevergoeding van 100.000 pond.

Gisteren onthulde The Guardian dat in de 11.000 pagina’s aantekeningen van de privédetective ook notities zitten over berichten aan Milly Dowler. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van Scotland Yard.

De dertienjarige Milly verdween op 21 maart 2002 op weg naar huis. Pas na zes maanden werd haar lichaam gevonden. Haar moordenaar werd twee weken geleden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In een reactie noemt de advocaat van de familie Dowler de acties van News of the World ‘gruwelijk’ en ‘verwerpelijk’.

News International, de uitgever van News of the World, noemt de onthullingen ‘een zorgwekkende ontwikkeling’. Het bedrijf zou vandaag met Scotland Yard overleggen. De druk op mediamagnaat Rupert Murdoch om maatregelen te nemen, zal met deze nieuwe kwestie worden vergroot.