Bankdeal gelijk aan bankroet

Als banken vrijwillig beloven aflopende Griekse obligaties te ruilen voor nieuw schuldpapier met een langere looptijd, staat dat volgens Standard & Poor’s gelijk aan wanbetaling.

Het Franse plan waarbij banken Griekse obligaties langer aanhouden, staat volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gelijkaan wanbetaling. Het oordeel zet de onderhandelingen tussen banken en regeringen onder forse druk.

Als banken vrijwillig beloven aflopende Griekse obligaties te ruilen voor nieuw schuldpapier met een langere looptijd, is dat voor S&P reden de rating van de Griekse kredietwaardigheid zodanig te verlagen dat die gelijkstaat aan faillissement. Volgens S&P is de voorgestelde ruil „geforceerd”: banken zouden weliswaar uit vrije wil instemmen met het voorstel, maar dit doen ze omdat de kans reëel is dat het land failliet gaat als ze niet instemmen, redeneert S&P. Dan zitten ook de banken met een groter probleem.

De boodschap van S&P kan gezien worden als een waarschuwing. De onderhandelingen zijn nog gaande. Als de voorwaarden (rentepercentage, looptijden) verbeterd worden, kan S&P zijn mening bijstellen. Een faillissement van Griekenland leek vorige week afgewend. (NRC)