Anish Giri toont zich een superieure kampioen

Anish Giri begon moeizaam aan het NK schaken. Remises en een lastige overwinning markeerden een stroeve start. Daarna ging het snel.

Al een dag voor het eind heeft Anish Giri het NK schaken in Boxtel gewonnen. Gisteren, na de achtste ronde, stond hij anderhalve punt voor op de trage achtervolgers Ivan Sokolov, Wouter Spoelman en Sipke Ernst, dus niemand kon hem vandaag nog inhalen.

Het was de tweede keer in zijn jonge leven – tijdens dit NK werd hij 17 – dat hij Nederlands kampioen werd; de eerste keer was in 2009 toen hij net grootmeester was.

Het zag er aan het begin nog niet naar uit dat het zo makkelijk zou gaan. Giri speelde in de eerste ronde tegen Ernst een krankzinnige partij met fouten over en weer en hij mocht blij zijn dat hij met remise ontsnapte. Zijn overwinning op Erwin l’Ami was ook niet vlekkeloos, daarna volgden twee remises en pas in de vijfde ronde kwam Giri goed op stoom. Toen ging het hard, met vier overwinningen achter elkaar.

Giri toonde zijn superioriteit in een sterk bezet kampioenschap. Alleen Sergei Tiviakov en Loek van Wely werden gemist. Tiviakov heeft al een paar jaar ruzie met de bond en Van Wely wil zich dit jaar weinig in Nederland laten zien. Hij speelde schaak en poker in de VS.

Je krijgt de indruk dat Giri hard bezig is om de Nederlandse schaakwereld te ontstijgen. Zijn website is in zes talen, waaronder Nepalees, de nationaliteit van zijn vader. Behalve in de Nederlandse clubcompetitie speelde hij dit jaar ook in de Duitse, de Franse en de Russische competities. Giri is overal, maar het meest is hij toch nog in Rijswijk, waar hij naast alle schaakavonturen een gewone schoolopleiding volgt.

Op de wereldranglijst staat Giri op de veertigste plaats. Maar behalve die officiële lijst van de FIDE is er ook nog een onofficiële lijst, die dagelijks wordt bijgehouden. Tijdens dit laatste NK is Giri alweer wat plaatsen gestegen en op die onofficiële lijst staat hij nu 31ste, vlak onder de schaaklegende Alexei Shirov. Het verschil met de toptien is nog aanzienlijk, ongeveer vijftig ratingpunten, maar bij een snelle stijger als Giri is het denkbaar dat die kloof binnen een jaar overbrugd wordt.

Zijn volgende toernooi is het Sparkassentoernooi in Dortmund, dat op 21 juli begint. Het is het eigen erf van oud-wereldkampioen Kramnik, die in Dortmund al negen keer heeft gewonnen. Behalve Kramnik zal Giri daar ook twee jongelui ontmoeten, de Amerikaan Hikaru Nakamura, dit jaar winnaar van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee, en de Vietnamees Le Quang Liem. Zij staan hoger op de ranglijst dan Giri - Nakamura zelfs flink veel - maar ze zijn ook een paar jaar ouder.

In de tweede helft van het NK kreeg je soms de indruk dat Giri's overwinningen vanzelf gingen en dat zijn tegenstanders al aan het begin de moed hadden opgegeven. Zie hoe schijnbaar moeiteloos hij gisteren de partij won waarmee hij het kampioenschap binnenhaalde.

Ruud Janssen - Anish Giri, NK achtste ronde

1. Pf3 d5 2. g3 g6 3. Lg2 Lg7 4. 0-0 Pf6 5. b3 Pe4 6. c3 Omdat Giri alle moderne openingstheorie zo goed kent heeft Janssen iets ongewoons gespeeld, maar daar komt niet veel van terecht. 6...0-0 7. Lb2 c5 8. d3 Pd6 9. Pbd2 Pc6 10. Tb1 e5 11. c4 d4 Zwart staat al duidelijk beter. 12. a3 a5 13. e3 dxe3 14. fxe3 Pf5 15. De2 Lh6 Nu moet wit al creatief gaan spelen om er nog iets van te maken. 16. Pe4 Lxe3+ 17. Kh1 Pcd4 18. Pxd4 cxd4 19. g4 Ph4 20. Pf6+ Kg7 21. Lc1 Ta6 22. Lxe3 dxe3 23. g5 Pf5 24. Le4 h6 25. gxh6+ Een uit nood geboren stukoffer. 25...Kxf6 Geen angst voor spoken. Zwarts koning komt niet in echt gevaar. 26. Dxe3 Ke7 27. Dg1 Th8 28. Tbe1 Pxh6 29. Ld5 Pf5 30. Txe5+ Kf8 31. Dg2 Tf6 32. Tfe1 Kg7 33. Db2 Db6 34. c5 Dxc5 35. Lxf7

35...Pg3+ 36. Kg2 Tf2+ Wit gaf op, na 37. Dxf2 komt 37...Txh2+.

    • Hans Ree