Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Zoon Gaddafi noemt westerse landen ‘doelwit’

Caption: Libyan leader Muammar Gaddafi's most prominent son, Saif al-Islam, speaks during an interview with Reuters in Tripoli in this March 10, 2011 file photo. International Criminal Court prosecutor Luis Moreno-Ocampo said on May 16, 2011 he had requested arrest warrants for Gaddafi, Saif al-Islam and the country's spy chief Abdullah al-Senussi on charges of crimes against humanity. REUTERS/Chris Helgren/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW HEADSHOT)
Caption: Libyan leader Muammar Gaddafi's most prominent son, Saif al-Islam, speaks during an interview with Reuters in Tripoli in this March 10, 2011 file photo. International Criminal Court prosecutor Luis Moreno-Ocampo said on May 16, 2011 he had requested arrest warrants for Gaddafi, Saif al-Islam and the country's spy chief Abdullah al-Senussi on charges of crimes against humanity. REUTERS/Chris Helgren/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW HEADSHOT) De zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Saif al-Islam. Foto Reuters / Chris Helgren

Saif al-Islam Gaddafi waarschuwt de landen die deelnemen aan de NAVO-luchtaanvallen in Libië voor geweld. Volgens hem kunnen de landen een doelwit voor Libische aanvallen worden als zij hun bombardementen niet staken.

In een interview met de Franse televisie vertelde de zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi dat Libië bereid is om een staakt-het-vuren af te kondigen, een nieuwe grondwet aan te nemen en democratische verkiezingen uit te schrijven. In een ander interview liet hij weten dat er binnen drie of vier maanden een interimregering kan worden geïnstalleerd. Hij waarschuwde wel dat NAVO-lidstaten het risico lopen aangevallen te worden voor hun steun aan de Libische opstandelingen te steunen, meldt persbureau AP.

Vrijdag dreigde de Libische leider zelf ook dat hij terug zou slaan “in Europa” als de NAVO-aanvallen op Libisch grondgebied niet stoppen.

Tripoli had overleg met oppositie

Vanmiddag werd bekend dat de Libische regering meerdere ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van de oppositie. In hoofdsteden van diverse landen zou gesproken zijn over een vredesakkoord, vertelde een woordvoerder van Gaddafi.

Meer volgt.