Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Wilders op dodenlijst Al-Qaeda

PVV-leider Geert Wilders en ex-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staan op een dodenlijst van aan Al-Qaeda gelieerde islamitische extremisten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoekt hoe serieus de lijst is, schrijft het AD.

De lijst is volgens de krant samengesteld op het met codes afgesloten Shumukh al-Islam forum. Later zou de lijst via de meer openbare site Ansar al-Mujahideen naar buiten zijn gekomen. Op het forum zou worden opgeroepen de ‘varkens’ die de islam hebben aangevallen te doden met explosieve post.

De lijst dook volgens de krant twee weken geleden op in de VS. Er staan vooral Amerikaanse personen en bedrijven op die zijn betrokken bij de oorlogen in Afghanistan en Irak. “Dit soort lijsten duikt vaker op en uiteraard houden we een vinger aan de pols”, zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).