What We Wear

Accra, Nederland - Mei 2011 Balen kleding die naar oost europa of afrika worden verscheept

Voor zijn afstudeerproject aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag volgde fotograaf Pieter van den Boogert de route die kleding aflegt: van de productie in Azië via het westen naar Afrika. „Ik wilde het Westen klemzetten tussen twee armoedegebieden.” De rode draad in zijn werk is de keten die de vraag naar goedkope kleding in het rijke Westen verbindt met de armoedige arbeidsomstandigheden in Azië. „De trends die consumenten in het Westen volgen, zorgen voor een enorme omloop van textiel, die zijn weg vervolgt naar onder andere Afrika. Daar gaat het als gesorteerd afval heen en krijgt onze afgedankte kleding een nieuw leven.” Van den Boogert maakte deze foto in 2008 voor een schoolproject in een opslagloods van inzamelaar Humana in Bunnik. „Ik realiseerde me daar dat een product dat wij dagelijks gebruiken een voor- en natraject kent. De enorme hoeveelheid kleding verbaasde me. Dat wilde ik in beeld brengen.” Twee jaar lang werkte Van den Boogert aan het project, waarvoor hij afreisde naar Bangladesh en Ghana. Daar wilde hij fotograferen op de grens van journalistiek en opinie. Van zijn werk is het boek What We Wear verschenen.

Deze week is op de In Beeld-pagina het werk te zien van afstuderende fotografen, afkomstig van de verschillende kunstacademies. Na de KABK vandaag volgen St. Joost, Post St. Joost en Minerva.