Wachten op werkgelegenheidscijfers VS

De stemming op de beurs wordt gemaakt in Frankfurt en Washington. Verhoogt de ECB de rente? En hoe gaat het met de banenmotor in de VS?

De Griekse storm is voor even gaan liggen. Deze eerste volle week van juli kan Europa weer overgaan tot de orde van de dag. De ministers van Financiën van de landen van de eurozone maakten afgelopen weekeinde telefonisch de weg vrij voor de jongste steun aan het land: er is 9 miljard euro uit Europa onderweg naar Athene. Nog 3 miljard van het IMF volgt als het goed is later deze maand.

De aandacht gaat deze week vooral uit naar Frankfurt waar de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, naar verwachting bekend zal maken dat de rente van de euro met een kwart procentpunt verhoogd wordt tot 1,5 procent. Vorige maand waarschuwde Trichet al dat de inflatie binnen de eurozone „ grote waakzaamheid” vereiste. Volgens waarnemers een duidelijke aanwijzing dat het bestuur van de bank de rente gaat verhogen.

De ECB heeft immers als taak om de inflatie te beperken tot 2 procent. En liefst nog iets minder. Maar de prijzen in Europa stijgen, vooral als gevolg van de duurdere grondstoffen die de producenten moeten doorberekenen in hun producten aan de consumenten. In april bleek de inflatie te zijn opgelopen tot 2,8 procent. In mei lag de inflatie eentiende procentpunt lager, maar nog altijd op 2,7 procent. Reden dus om in te grijpen, al moet de ECB uiterst behoedzaam optreden. Een hogere rente belemmert immers de groei binnen de eurozone. Aanstaande woensdag komen de definitieve groeicijfers over het eerste kwartaal binnen de eurozone. Naar verwachting zullen die eerdere gegevens bevestigen dat de economie in de eurozone de eerste drie maanden van 2011 met 0,8 procentpunt is gegroeid tot 2,5 procent.

De Verenigde Staten zijn vandaag dicht. Het land viert Onafhankelijkheidsdag. Maar later deze week komen er belangrijke cijfers over de arbeidsmark over de arbeidsmarkt. Afgelopen vrijdag leefde Wall Street op nadat bekend was geworden dat industriële productie aan het groeien was. De vraag is of de toenemende productie ook een groei van de arbeidsmarkt met zich meebrengt.

Donderdag worden de maandelijkse werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Vrijdag zal duidelijk worden hoeveel nieuwe banen erbij zijn gekomen. Waar de ECB alleen naar inflatie en prijsstabiliteit kijkt, is de Federal Reserve in de VS ook verplicht de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te te wegen in hun beslissing wel of niet de rente te verhogen.

Volgens een peiling van persbureau Bloomberg verwachten economen dat de werkloosheid in de VS op 9,1 procent zal blijven staan. De banengroei in de VS valt tot nu toe tegen. In april kwamen er 54.000 banen bij, in mei 100.000. In de VS moesten er maandelijks minstens 200.000 banen bij komen om de werkloosheid te doen dalen.

De Federal Reserve stelt dat de werkgelegenheidscijfers achter blijven bij de verwachtingen. „Economisch herstel zet door, maar minder snel dan verwacht dan verwacht, deels door factoren van tijdelijke aard. De stagnatie wordt onder meer toegeschreven aan de rampen die Japan in januari teisterden. Doordat de Japanse productie van computerchips en auto-onderdelen stil kwam te liggen, raakten ook Amerikaanse fabrieken in de problemen.

In Nederland zelf is het deze week stilte voor de storm. Volgende week komen de eerste halfjaarcijfers. ASML, de fabrikant van computerchipmachines, opent de rij op woensdag 13 juli. Een paar dagen laten volgen Philips en anderen.

Gezien de recente golf van winstwaarschuwingen door Philips, TomTom en AkzoNobel beloven de halfjaarcijfers de nodige onrust op de aandelenbeurzen. Vooral ook omdat er niet een duidelijke reden is aan te geven voor de tegenvallende resultaten.

In sommige gevallen zijn de dure grondstoffen de oorzaak (Akzo), in andere een afnemende concurrentiepositie (TomTom) en weer andere de stagnatie op de bouwmarkt (Philips). Maar dat gaat dus pas allemaal over een week spelen en tot die tijdmoet de belegger vooral naar het buitenland kijken..