‘Vrijgeven Palestijnse lichamen onderdeel deal vrijlating Shalit’

Captured Israeli soldier Gilad Shalit is seen in this file photo of a video grab released October 2, 2009 by Israeli television. Saturday, June 25, 2011 marks the fifth anniversary of Shalit's capture. Shalit, grabbed by militants who tunnelled into an Israeli army border position on June 25, 2006 and took him into the Gaza Strip, has become a powerful symbol for Israelis, many of whom do compulsory military service and identify with his plight. Picture taken October 2, 2009. REUTERS/Handout/Files (POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS De door Hamas gevangen genomen Israëlische soldaat Gilad Shalit op archiefbeeld, oktober 2009. Foto Reuters

De vrijgave van 84 Palestijnse lichamen door de Israëlische regering aan de Palestijnse Autoriteit maken onderdeel uit van een overeenkomst met Hamas voor het vrijlaten van de in 2006 gevangen genomen soldaat Gilad Shalit.

Dat melden Palestijnse media volgens de Israëlische krant Haaretz. Onder de lichamen zouden zich namelijk de gebroeders Awadallah bevinden. Zij waren voormalige leiders van de militaire tak van Hamas. De teruggave van de broers zou een voorwaarde zijn voor de vrijlating van Shalit. Op 25 juni was het precies vijf jaar dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas.

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van Shalit. Hamas wil in ruil voor het laten gaan van Shalit onder andere dat duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld. Tot nu toe weigerde Israël om de lichamen van de gebroeders Awadallah over te dragen. Zij werden in 1998 doodgeschoten door Israëlische militairen in Hebron.