Vliegen op compost

Een week lang hielden ze Antwerpen in hun ban maar vanochtend vertrokken ze onverwachts: de mysterieuze onderzoekers van Compagnie La Machine. Wie afgelopen dagen vanuit het Antwerpse Centraal Station richting het centrum wandelde, keek vreemd op: midden op De Keyzerlei was een ‘luchtschip’ gecrasht. Piloten in bruine pakken scharrelden tussen de poten van de reusachtige Aeroflorale II, een toestel dat oogt als een kruising tussen zeppelin en kermisattractie.

Verwonderde voorbijgangers werd gevraagd of ze planten bij de hand hadden: de gestrande vliegmachine werkte volgens zijn begeleiders op compost en was net op weg om ‘botanische experimenten’ uit te voeren toen hij overvallen werd door een storm en een noodlanding moest maken.

Om geen tijd te verliezen werden de experimenten in de buurt van het toestel verdergezet: er waren concerten die de plantengroei bevorderden en proefjes met afbeeldingen van naakte vrouwen die „fruit extra lieten blozen”. De testen waren vruchtbaar: er was compost genoeg voor vertrek.

Aeroflorale II door het Franse Compagnie La Machine was de officiële openingsvoorstelling van De Zomer van Antwerpen: een jaarlijkse theater-, muziek-, film- en circusfestival in de Scheldestad, in tenten, pleintjes en leegstaande fabrieken. Ook veel andere activiteiten laten de grenzen tussen realiteit en fantasie – zoals bij Aeroflorale II – vervagen. Zo zijn er naast gewone voorstellingen een ‘zomerbar’ waar je van een mojito kan nippen terwijl je tussen de boomtoppen zweeft, kan je van op een immense tribune kijken naar ‘de zonsondergang’ en wordt er op een oud bedrijventerreineen hotel ingericht dat trots reclame maakt met zijn ‘0 sterren’.

Bezoekers van buiten Antwerpen kunnen er voor een prikje de nacht doorbrengen tussen de behangverschotten en kringloopbedden. De verschillende theater- en circusvoorstellingen die binnen het kader van dit festival plaatsvinden, worden elk jaar populairder. Toen in juni de ticketverkoop van start ging, kampeerden mensen voor het verkoopbureau om goede plaatsen te veroveren.

Sabeth Snijders