Vermiste terug, man opgepakt

Een man uit de Noordoostpolder, in wiens woning in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarig zwakbegaafd meisje uit Hardinxveld-Giessendam werd gevonden, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht verdacht van een zedenmisdrijf. Egbert de V. (32) wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De officier van justitie vermoedt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik en onttrekking aan het ouderlijk gezag. Hij baseert zich op de aangifte van de ouders en de eerste verklaring van het meisje. Zij heeft na een gesprek met de jeugd- en zedenpolitie zelf geen aangifte gedaan van misbruik.

De 17-jarige verdween donderdag aan het eind van de dag. Ze keerde niet naar huis terug vanaf haar stageadres. Tegen collega’s had ze gezegd dat ze bij een vriend ging logeren. De politie liet daarop een zogenoemd Amber Alert uitgaan. Geen van de bijna zestig telefoontjes die na het uitbrengen van dit alarm bij de politie binnenkwamen, leidde naar de verblijfplaats van het meisje. De politie kwam haar op het spoor door haar account op de sociale netwerksite Hyves te onderzoeken.

Amber Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen. De politie verspreidt de boodschap via sms, e-mail, twitter en de media bij vermissingen met een verhoogd risico. Sinds 2008 heeft de politie zes keer een Amber Alert uitgestuurd.