Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachten brandstichting Chemie-Pack Moerdijk vrij

De drie verdachten die gisteren werden opgepakt op verdenking van brandstichting bij het begin dit jaar afgebrande Chemie-Pack zijn vrijgelaten.

Dat heeft de rechtbank in Breda vanmiddag besloten, meldt persbureau Novum. Onder de verdachten bevindt zich Gerard Spiering, de directeur van het bedrijf. Het drietal werd opnieuw vastgezet nadat uit verhoren bleek dat er zo roekeloos te werk was gegaan bij Chemie-Pack dat er volgens het Openbaar Ministerie mogelijk sprake zou zijn van brandstichting. De rechter oordeelde vanmiddag echter dat er onvoldoende bewijs is voor brandstichting.

De directeur van Chemie-Pack legt de schuld van de grote brand bij de brandweer. Volgens hem kon de brand groot worden doordat de brandweer met water bluste in plaats van schuim. Hierdoor zou de brandende vloeistof op het water gaan drijven, waardoor een groter oppervlak in brand kwam te staan. Die lezing is door deskundigen bevestigd.

Op donderdag werd de directeur drie andere functionarissen van het bedrijf in Moerdijk aangehouden voor overtreding van de milieuvergunning. Ze worden ervan verdacht grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen te hebben opgeslagen en bewerkt waar dat niet mocht. De rechter-commissaris bepaalde vrijdag echter dat ze het proces in vrijheid mochten afwachten, maar omdat tijdens een verhoor een nieuwe verdenking ontstond werden ze gisteren direct weer opgepakt.

Update 18.48: Volgens het OM zou de brand bij Chemie-Pack mogelijk zijn veroorzaakt met een gasbrander, meldt redacteur Arjen Schreuder van NRC Handelsblad. Met de brander zou geprobeerd zijn een pomp te ontdooien, waardoor gevaarlijke stoffen werden vervoerd. Het OM heeft het vermoeden dat dit vaker gebeurde.