Uitgelicht

Film

The Seeker: The Dark is Rising (David L. Cunningham, 2007, VS). Occulte fantasy voor de jeugd, gebaseerd op de jeugdsromans van Susan Cooper. Verlegen jochie blijkt een mystieke strijder te zijn en moet het opnemen tegen de Duisternis. RTL8, 20.30-22.20u.

Click (Frank Coraci, 2006, VS). Het leven lijkt op een DVD in dit Adam Sandler-vehikel. Carrière-man krijgt een afstandsbediening in handen waarmee hij zijn universum kan besturen. Leuk aan de film zijn de op dvd-menu’s geënte vormgeving en de toepasbaarheid van de knopjes van een afstandsbediening op het leven.SBS6, 20.30-22.45u.

Død snø / Dead Snow (Tommy Wirkola, 2009, Noorwegen). Plezierige splatter-griezelfilm uit Noorwegen. Groep studenten krijgt in de Noorse bergen van doen met nazi-zombies.RTL7, 22.00-23.45u.

Mélo (Alain Resnais, 1986, Frankrijk). Resnais’ intellectualistische adaptatie van vijf keer eerder verfilmd toneelstuk van Henri Bernstein (1929). De ménage à trois van twee violisten (Pierre Arditi en André Dussolier) en een vrouw die niet kan kiezen (Sabine Azéma) heeft desastreuze gevolgen. Resnais stelt alles in het werk om de theatrale afkomst van zijn film te benadrukken en laat het beloofde melodrama alleen tot uiting komen in formele overdrijving.TV5, 23.50-01.35u.

Informatief

Kanalreisen: der Leeds - Liverpool Kanal. Eerste aflevering van vijfdelige serie over kanalen die ooit een belangrijke rol hebben gespeeld in de economische ontwikkeling. In dit deel de 204 kilometer lange waterweg tussen Leeds en Liverpool, die een belangrijke rol speelde in de industriële revolutie. De bouw ervan begon in 1770 en duurde veertig jaar. Het kanaal telt 91 sluizen en het werd tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw intensief gebruikt.Arte, 19.30-20.15u.

Brief van mijn kind. In deze serie schrijven kinderen uit verschillende landen een brief aan hun ouder. Vandaag een brief van de veertienjarige Phiona, die met haar moeder in een golfplaten hutje in een sloppenwijk in Kampala (Oeganda) woont. Op zoek naar een maaltijd komt ze op een dag sociaal werker Robert Katende tegen die haar leert schaken. In korte tijd verslaat Phiona haar coach, wordt ze nationaal jeugdkampioen schaken van Oeganda en doet ze mee aan het Afrikaans jeugdkampioenschap in Soedan. Een jaar later doet ze mee aan het wereldkampioenschap voor vrouwen in Siberië. In deze vreemde omgeving denkt Phiona na over haar vader en vraagt ze zich af hoe hij gestorven is. Ze besluit haar moeder een brief te sturen.Ned.2, 21.25-22.00u.

Legends of Wimbledon: Björn Borg. Documentaire over de Zweedse tennisser die zes keer Roland Garros en vijf keer achter elkaar Wimbledon won. Hij was de eerste speler die (in 1979) in een seizoen meer dan een miljoen dollar won. Na zijn carrière ging hij bijna failliet maar hij kwam er weer bovenop met het modelabel dat zijn naam draagt.Canvas, 22.15-23.05u.

De slag om Brussel: de goulashsubsidie. Hongarije is hét paprikaland bij uitstek. Pikant Hongaars paprikapoeder is onmisbaar in elke goulash, pörkölt of letscho. Maar de paprika’s in de Hongaarse supermarkten komen uit Nederlandse kassen. Roland Duong onderzoekt waarom de Hongaren zelf geen paprika’s telen en Teun van de Keuken drijft een Hongaarse kok tot wanhoop met zijn Nederlandse paprika’s die ondanks uren stoven knapperig blijven. Ned.2, 22.45-23.25u.

Amusement

Shaun the sheep. Animatieserie over een pienter schaapje, door de makers van Wallace & Gromit. Een verdwaald en verfomfaaid schaap sluit zich bij de kudde aan. Nadat ze zich in het schapenbad heeft opgeknapt valt Shaun als een blok voor haar. Terwijl schapenhond Blitzer op zoek gaat naar haar eigenaar vermaken Shauns kuddegenoten zich met zijn romantische capriolen. BBC 1, 17.55-18.00u.

Storm op komst. Serie waarin iedere week twee bekende Nederlanders een eb en een vloed doorbrengen op platbodem ‘De Witte Walrus’ in de Waddenzee. Het is de bedoeling dat de twee tegenpolen zijn en een spannende combinatie vormen. Vanavond zijn de opvarenden CDA-politica Sabine Uitslag en televisiepresentator Dennis Weening. Voordat het schip de haven van Lauwersoog verlaat, wordt het duo geïnterviewd door Fidan Ekiz, maakster van de documentaireserie Veerboot naar Holland en redacteur bij Pauw & Witteman.Ned.3, 20.30-21.10u.

Sport

Tour de France: Lorient - Mûr de Bretagne. Verslag van de rit van 172,5 km over heuvelachtig terrein met tot slot een twee kilometer lange, bijna kaarsrechte klim naar de finish. Morgen, Eén, 14.15-17.25u.