Turkije kiest partij en verbreekt banden met regime Gaddafi

Ahmet Davutoglu (l) schudt de hand met Mustafa Abdel Jalil, het hoofd van de Nationale Overgangs Raad. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Turkije heeft zijn diplomatieke banden met de regering van Moammar Gaddafi verbroken. Reuters meldt dat het land de Turkse ambassadeur in Libië heeft teruggeroepen.

UPDATE 13.08 uur: Reuters heeft dit bericht teruggetrokken. Het nieuws dat uit de Turkse krant Official Gazette was gehaald zou alleen melding hebben gemaakt van de Turkse ambassadeur uit Tripoli is gehaald en in Ankara een nieuwe post heeft gekregen. er werd niets geschreven over het verbreken van diplomatieke banden. De ambassadeur was twee maanden geleden al teruggehaald in het kader van veiligheid.

Het besluit volgt op een bezoek van de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu aan het rebellenbolwerk Benghazi, in het oosten van Libië. Gisteren zegde hij de Nationale Overgangs Raad, het regeringsorgaan van de opstandelingen, een bedrag van zo’n 300 miljoen euro toe.

Davutoglu zei dat het tijd wordt dat Gaddafi opstapt. Turkije heeft de Libische oppositie daarop erkend als enige legitieme vertegenwoordiger van het land. Frankrijk, Italië en verscheidene andere landen erkenden de opstandelingenregering al eerder.

Turkije heeft lang geprobeerd de betrekkingen met Gaddafi niet te laten bekoelen zonder partij te kiezen voor de steeds meer geïsoleerd rakende leider. Het land werkte enige tijd aan een ‘routekaart naar vrede‘, maar kreeg daarmee nooit echt voet aan de grond. In mei verharde premier Tayyip Erdogan daarop de toon richting Gaddafi.

De steunbetuiging van Turkije is een opsteker voor de opstandelingen die de Libische leider Moammar Gaddafi uit het zadel willen wippen. Van de 300 miljoen die het land overmaakt aan de opstandelingen in tweederde een lening en eenderde een gift.

    • Jules Seegers