Tsjechische tranen

Petra Kvitova verraste alles en iedereen door in de finale van Wimbledon Maria Sjarapova te verslaan in twee sets. Ze is de derde Tsjechische winnares op het heilige gras.

Czech player Petra Kvitova celebrates after beating Russia's Maria Sharapova in the Women's Final of the 2011 Wimbledon Championships at the All England Tennis Club, in south-west London, on July 2, 2011. AFP PHOTO/LEON NEAL/RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Petra Kvitova kon in de gewelven van The All England Club haar tranen niet meer bedwingen toen oud-kampioenen Martina Navratilova en Jana Novotna haar in de armen vielen. De 21-jarige is de derde Tsjechische die de Venus Rosewater Dish op het heilige gras van Londen won. Kvitova verdiende bovendien 1,2 miljoen euro. Op de vraag wat ze met het geld gaat doen, moest ze het antwoord schuldig blijven. „Daar heb ik nog niet over nagedacht”, zei ze na haar zege in twee sets (6-3 en 6-4) op Maria Sjarapova.

Niemand had twee weken geleden kunnen vermoeden dat Kvitova de nieuwe tenniskoningin van Wimbledon zou worden. Vooraf golden de herintredende zusjes Serena en Venus Williams als grote kanshebbers. De krachttennissters domineren deze eeuw. Alleen Sjarapova (2004) en Amélie Mauresmo (2006) onderbraken de afgelopen tien jaar de zegereeks van Serena en Venus. Kim Clijsters ontbrak op de 125ste editie met een blessure en nummer één van de wereld Caroline Wozniacki pakte op een groot podium nooit een prijs. Het leek een ideaal moment voor Sjarapova om zeven jaar na haar eerste zege weer toe te slaan op het belangrijkste toernooi ter wereld.

Sjarapova had op weg naar de finale afgerekend met opkomende Oost-Europese speelsters als Klara Zakopalova (Tsjechië), Dominika Cibulkova (Slowakije) en Sabine Lisicki (Duitse met Poolse roots). Kvitova had op weg naar de finale Tsvetana Pironkova (Bulgarije) en Victoria Azarenka (Wit-Rusland) verslagen.

Kvitova liet zich op het vrouwentoernooi van de ‘ova’s’ zien als een verbeterde uitvoering van Sjarapova, die voor talloze Russinnen en Oost-Europeanen als een voorbeeld gold. Het was Sjarapova die op haar zeventiende de wereld verbaasde door met modern krachttennis Wimbledon te winnen. Mede door haar elegante verschijning groeide ze uit tot miljonair en wereldster. In de jaren die volgden boekten profs als Svetlana Koetsnetsova, Jelena Dementjeva, Jelena Jankovic en Ana Ivanovic successen. Maar geen van allen kon echt uit de schaduw van Sjarapova treden.

Kvitova had als Tsjechisch talent andere grote voorbeelden dan Sjarapova. Het land produceerde in het verleden toppers als Navratilova, Novotna, Hana Mandlikova, Ivan Lendl en Petr Korda. De voorbije jaren klopten profs als Nicole Vaidisova, Radek Stepanek en Tomas Berdych nadrukkelijk op de deur. Kvitova verbaasde alles en iedereen inclusief de Britse bookmakers door Sjarapova zaterdag te declasseren.

En daar stond ze dan opeens verlegen lachend met een glimmende schaal in haar handen. Vader Jiri Kvitova, onderburgemeester van het Tsjechische dorp Fulnek, ging in de spelersbox volledig uit zijn dak. Het Wimbledonpubliek sloot de nieuwe ster met een warm applaus in de armen. Maar de vraag bleef: wie is deze Kvitova die topfavoriet Sjarapova met haar eigen wapens versloeg? Is er een nieuwe ster geboren? „Ik hoop het”, luidde het antwoord van de winnares. Kvitova (1.83 meter en zeventig kilo) werd op 8 maart 1990 geboren, een paar maanden voor dat Navratilova haar negende en laatste Wimbledontitel won. Ze leerde tennissen bij de plaatselijke club en werd gesteund door een suikeroom. Kvitova overwon haar astmaproblemen en gold al snel als een groot talent. In 2008 was ze als nummer 143 de laagst geklasseerde speelster ooit die Venus Williams versloeg. Vorig jaar kende ze met een plaats in de halve finales van Wimbledon haar grote doorbraak. De linkshandige tennisster werd direct vergeleken met Navratilova. Zelf ziet ze gelijkenissen met de Argentijn Juan Martin Del Potro. Een lange Zuid-Amerikaan met harde groundstrokes.

Kvotova en Navratilova maakten vorig jaar kennis met elkaar. Tijdens de afgelopen editie van Wimbledon volgde een nieuwe ontmoeting. Kort nadat de nieuwe ster voor de ogen van Navratilova en Novotna met een ace op haar eerste matchpoint toesloeg, volgde een innige omhelzing tussen de drie Tsjechische kampioenen. Ze hielden het niet droog op deze zonnige Wimbledondag.

    • Koen Greven