Top Chemie-Pack van brandstichting verdacht

De leiding is opnieuw aangehouden.

De leiding van Chemie-Pack, die gisteren op vrije voeten zou komen, is opnieuw aangehouden op verdenking van opzet bij brandstichting. Uit verhoren van getuigen is gisteren volgens het Openbaar Ministerie gebleken „dat er vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting”.

Het chemische verpakkingsbedrijf brandde op 5 januari af. De brand op het industrieterrein Moerdijk leidde tot veel consternatie en lichte paniek omdat er een rookwolk over grote delen van Nederland dreef.

Vorige week werden de directeur en drie medewerkers van Chemie-Pack opgepakt. Zij werden verdacht van „het opzettelijk grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opslaan, bewerken en verwerken op plaatsen waar dit niet was toegestaan volgens de aan het bedrijf verstrekte milieuvergunning”. Bovendien waren volgens justitie „de genomen veiligheidsmaatregelen op die plaatsen niet voldoende”.

Nu is daar de verdenking van brandstichting bijgekomen. Dat wil zeggen dat drie van de vier eerder aangehoudenen opnieuw zijn vastgezet omdat zij zo „roekeloos” hebben gehandeld, dat zij de kans op een grote brand voor lief hebben genomen. Daarmee is indirect sprake van opzet van de brand. Waaruit die roekeloosheid precies bestaat, kon een woordvoerder van justitie gisteren nog niet zeggen. (NRC)