The Vaccines zijn 'gers' op Metropolis

Metropolis festival. Gehoord: 3/7 Zuiderpark Rotterdam. ****

Het oud-Rotterdamse woord ‘gers’ voor hip, tof en opwindend maakte gisteren opgang tijdens het drukbezochte Metropolisfestival. Niet alleen omdat er een rapcrew met die naam op het programma stond, maar omdat Metropolis ‘gers’ was in de uitdagende muziekkeuze en vernieuwingsdrang van het gratis toegankelijke festival. Zonder uitgesproken publiekstrekkers kwamen er toch 42.000 bezoekers op af.

Er was veel retro: de uit de bocht gierende garagerock van The Deaf; de gestileerde eighties-synthesizermuziek van Lola Kite; en de naar grunge en Velvet Underground lonkende sound van Kurt Vile. Surfband The Phantom Four cultiveerde een gedurfde maar wringende combinatie van helder priemende gitaren met de agressie van The Arguido, het zingende alter ego van rapper Rude Boy uit de Urban Dance Squad.

Rapper Kleine Viezerik bracht een sterke mix van blingbling en brutale teksten. Grootste viezerik was ongetwijfeld de zanger van Les Savvy Fav die in bebloede onderbroek door het publiek rende en zo zijn schorre pubrock bracht.

De woestijnmuziek van het Malinese Tamikrest steeg nauwelijks boven het niveau van vriendelijke pauzemuziek uit, waarna slotact The Vaccines veel opwinding veroorzaakte met hun melodieus galmende punkrock. Toen ging het er echt ‘gers’ aan toe.

    • Jan Vollaard