Thaise oppositie behaalt grote verkiezingszege

Yingluck Shinawatra wordt daardoor de eerste vrouwelijke premier van Thailand.

Yingluck is de zus van de in 2006 met een staatsgreep afgezette premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap in Dubai leeft. Thaksin verklaarde na de verkiezingsoverwinning van zijn partij, Puea Thai, dat hij wil terugkeren naar Thailand, waar hij ondanks een veroordeling wegens corruptie (tot twee jaar cel) altijd populair is gebleven. Volgens Thaksin was dat proces politiek gemotiveerd.

Puea Thai is de partij achter de ‘rood shirt’-demonstranten die vorig jaar maandenlang het commerciële centrum van de hoofdstad Bangkok bezet hielden. Bij de betogingen toen kwamen bijna honderd mensen om. Na het tellen van de meeste stemmen bleek de partij 261 van de 500 parlementszetels te hebben bemachtigd. Volgens een exitpoll kan Puea Thai zelfs uitkomen op 313 zetels. De zittende premier, Abhisit Vejjajiva, heeft zijn nederlaag erkend.

De uitslag is een nederlaag voor het establishment in Thailand. Dat steunde Abhisit, een econoom die Oxford doorliep, en koesterde diepe minachting voor oud-premier Thaksin. De ‘rode shirts’ beschuldigen rijke families en generaals in Thailand van het straffeloos breken van wetten en eisen al jaren de terugkeer van de in een coup afgezette Thaksin. Die won in 2001 en 2005 verkiezingen en wordt door veel armen geprezen als de eerste politicus die zich om hen bekommerde.

Waarnemers denken dat zijn zus een periode van stabiliteit kan inluiden, temeer daar het machtige leger deze monsteroverwinning moeilijk naast zich neer kan leggen.

Yingluck is een 44-jarige zakenvrouw zonder politieke ervaring. Zij heeft beloofd het minimumloon te verhogen en wil alle scholieren, ongeveer één miljoen kinderen, een tablet-pc cadeau doen. (Reuters)