Syrische troepen vallen Hama binnen

An Arab demonstrator holds a Syrian flag in a demonstration to protest the military crackdown in Syria, in downtown Sao Paulo July 3, 2011. REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
An Arab demonstrator holds a Syrian flag in a demonstration to protest the military crackdown in Syria, in downtown Sao Paulo July 3, 2011. REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een demonstrant tegen de Syrische regering in Brazilië. Foto Reuters

Syrische troepen zijn de stad Hama binnengevallen, nadat duizenden anti-regeringsdemonstranten de straten waren opgegaan onder het uitroepen van de tekst: ‘Allah is groot’.

“Ten minste dertig bussen met militairen en veiligheidspolitie arriveerden vanmorgen in de stad”, aldus een inwoner van de stad tegen AP. Syrische troepen hadden de Hama gisteren al omsingeld. “De militairen schieten in het wilde weg”, aldus de inwoner via een telefoonverbinding.

Tanks in Kfar Roumah

Ondertussen zijn Syrische tanks het stadje Kfar Roumah in het noordwesten van het land binnengereden. Daarbij raakten zeker zes personen gewond. De actie is een van de pogingen van het leger om de opstand te onderdrukken. Het leger en de veiligheidspolitie is al een week zeer actief. In Hajar, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, schoten veiligheidsagenten gisteravond laat twee opstandelingen dood.

De opstand tegen president Bashar al-Assad houdt opmerkelijk lang aan. Inmiddels wordt er vier maanden gestreden. Het is de grootste opstand tegen het regime van de dynastie van Assad sinds de familie veertig jaar geleden aan de macht kwam. Er vielen volgens opstandelingen inmiddels meer dan 1.400 doden aan de zijde van de opstandelingen sinds maart. Het controleren van dergelijke uitspraken is moeilijk, omdat media massaal geweerd worden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld