Sterke daling aantal spamberichten

Foto stock.xchng

Spam maakt nog altijd het overgrote deel van het totale wereldwijde emailverkeer uit, maar het aantal is ten opzichte van vorig jaar sterk gedaald. Dit meldt de NOS.

In juli 2010 werden wereldwijd gemiddeld 230 miljard spamberichten per dag gestuurd, terwijl dat er op dit moment volgens beveiligingsspecialist Symantec maar 40 miljard zijn. Daarmee maakt spam nog altijd 73 procent van alle emailtjes uit, maar de meeste spam wordt er door de internetbedrijven al uitgefilterd, zodat onze mailboxen niet helemaal overlopen van de aanbiedingen voor penisvergrotingen, zogenaamde mailtjes van de bank en goedkope pakketten medicijnen.

Een grafiek van het totale volume aan spam, per miljard berichten per dag van 15 juni 2010 tot 14 juni 2011. Beeld SymantecEen grafiek van het totale volume aan spam, per miljard berichten per dag van 15 juni 2010 tot 14 juni 2011. Beeld Symantec

Volgens Symantec is de daling vooral te danken aan het stoppen van de grootste automatische spamverzender, Rustock, schrijft de NOS. Dat netwerk zou bijna de helft van alle spam verzonden hebben.

Ook spamnetwerk Bagle stuurt nu zo’n 1,5 miljard mailtjes per dag, terwijl dat er in maart nog meer dan 8 miljard waren.

    • Peter van der Ploeg