Staat in VS sluit na ruzie om begroting

De nationale parken zijn gesloten en visvergunningen worden niet afgegeven. Net nu veel inwoners van de Amerikaanse staat Minnesota de natuur in wilden trekken vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag, zijn alle niet-essentiële overheidstaken gestaakt. Dat is het gevolg van een ruzie tussen Democraten en Republikeinen over de begroting van Minnesota.

De politieke ruzie in Minnesota heeft een sterke parallel met het al maanden durende debat over de nationale begroting in Washington. Democraten willen het tekort op de begroting onder meer dichten met hogere belastingen voor de rijken. Republikeinen zijn daar tegen en vinden dat de overheid alleen moet snijden in de uitgaven.

In Minnesota zitten twee op de drie ambtenaren sinds vrijdag thuis. Onder hen boswachters, wegwerkers en gidsen in het Capitoolgebouw in de hoofdstad St. Paul. De dierentuin ging ook dicht, maar werd gisteren weer geopend op last van de rechter.

Minnesota is de eerste staat dit jaar waar de overheid stil ligt. De afgelopen tien jaar gebeurde dit in vier andere staten. Zolang er geen consensus is over de begroting, kunnen staten geen geld lenen voor hun uitgaven, zoals ambtenarensalarissen.

Ook op nationaal niveau dreigt dit te gebeuren. President Obama heeft gewaarschuwd dat er voor 2 augustus een akkoord moet komen over de overheidsfinanciën. Republikeinen in het Congres zeggen dat de president en zijn Democratische partij de druk onnodig opvoeren.