Shinawatra vergroot meerderheid Thais kabinet, Thaksin ‘met pensioen’

Yingluck Shinawatra geeft een traditionele groet naast haar succesvolle campagnebeeld. Foto AFP / Pornchai Kittiwongsakul

Yingluck Shinawatra heeft vandaag een coalitie met vier andere partijen aangekondigd. Hierdoor wordt de meerderheid in het parlement vergroot naar 299 van de vijfhonderd zetels. De Pheu Thai Partij van de zus van de in 2006 afgezette Thaise premier Thaksin Shinawatra beschikte zelf al over 265 zitjes.

Yingluck wordt de eerste vrouwelijke premier van Thailand. De Democratische Partij, die ruim drie jaar aan de macht was en bij de verkiezingen gisteren niet verder kwam dan 160 zetels, gaat in de oppositie.

De winnares van de verkiezingen sloeg gisteravond in haar overwinningstoespraak een verzoenende toon aan. “Ik wil niet zeggen dat Pheu Thai heeft gewonnen, ik zeg liever dat de mensen de Pheu Thau Partij en mij een kans hebben gegeven om hen te dienen. Er is een boel werk te verzetten in de toekomst, ten aanzien van het welbevinden van de mensen en voor de eenheid en verzoening van het land.”

Shinawatra wordt door criticasters gezien als stroman van broer Thaksin, die werd afgezet na een militaire coup. Het machtige leger heeft zich echter achter Yinglucks overwinning geschaard en haar broer liet vanochtend vanuit Dubai weten geen trek te hebben in een politieke rol. “Ik wil met pensioen.”

De verslagen premier Abhisit Vejjajiva legde vanochtend het partijleiderschap neer. Er was weinig geloof in dat hij als verlieer van de verkiezingen de partij vanuit de oppositie weer de goede kant in kon sturen.