'Rij zelf, riepen wij'

Naam: Cees Priem

Leeftijd: 60

Tourprestaties: 2 individuele ritzeges (1975, 1980). 4 zeges in ploegentijdrit (met TI-Raleigh)

„In mijn tijd bij TI-Raleigh had je nog ploegentijdritten van honderd kilometer. Gisteren was de tijdrit 23 kilometer, dan krijg je geen grote verschillen. De ploegen met een klassementsrenner gaan natuurlijk voluit, maar de andere ploegen maken zich niet druk als ze een minuut verliezen. Bij ons kwamen renners vaak buiten tijd binnen.

„Als je de dag van een ploegentijdrit bij het opstaan voelde dat je slechte benen had, was dat een ramp. Dan wist je dat je een rotdag tegemoet ging. Bij een ploegentijdrit strijd je met je eigen ploegmaats. Lossen is je team in de steek laten.

„Wij jenden elkaar tijdens zo'n tijdrit. Zo herinner ik me een ploegentijdrit van een kilometer of tachtig, waarin we voorzichtig waren begonnen. Toen onze ploegleider Peter Post de eerste tussentijd vernam, was hij razend. Met zijn hoofd uit de wagen kwam hij naast ons rijden. En maar tieren. ‘Rij dan zelf’, riepen wij terug. Wij bepaalden zelf de tactiek. We zijn iedereen nog voorbijgereden en hebben die rit nog gewonnen ook. Goede renners voelen zelf aan hoe ze een ploegentijdrit moeten indelen. Schreeuwen vanuit een auto doet een ploeg niet sneller rijden.

„Op technisch vlak is er natuurlijk veel veranderd. Toch was er in onze tijd ook al sprake van innovaties. Zo experimenteerden wij voor het eerst met kleinere voorwielen. Dan zat je lager en had je meer voordeel van de slipstream van je voorganger. Wij waren ook de eerste ploeg die de ploegentijdrit in lintvorm reed, omdat je dan langere rusttijden hebt. Daarvoor reden ploegen in kettingformatie.

„Zelf heb ik nooit Parijs gehaald. Doorgaans reed ik de eerste veertien dagen alles uit de kast. Voor de laatste week kon ik me niet meer opladen. Bergritten waren sowieso mijn specialiteit niet. Ik kon in die laatste week ook niets meer verdienen. Wij hadden geen vast salaris zoals vandaag. Wij werden maar een maand per jaar betaald, de rest moesten we zelf met premies bijeen fietsen. Na de Tour hadden we dan ook nog vaak een veertigtal criteriums te rijden, waar ik wel geld kon verdienen. Uitrijden is leuk voor de statistieken, maar je betaalt er je brood niet mee.

„Voor de Tour is het goed dat Contador nu op achterstand staat. Als hij wil winnen, zal hij moeten aanvallen, en dat kan het spektakel enkel ten goede komen. Anderhalve minuut op de Schlecks is natuurlijk niet veel. Maar het is wel goed voor de spanning.”

    • Jeroen Zuallaert