Regering Gaddafi had al diverse gesprekken met rebellen

Konvooi van de opstandelingen trekt richting de frontlinie bij Ajdabiyah. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De Libische regering heeft meerdere ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van de oppositie. In hoofdsteden van diverse landen is gesproken over een vredesakkoord. Dit heeft de woordvoerder van Moammar Gaddafi’s regering, Moussa Ibrahim, verklaard.

In een per email verstuurde verklaring wordt medegedeeld dat ontmoetingen hebben plaatsgevonden in Italië, Noorwegen en Egypte. Reuters meldt dat de besprekingen zouden zijn bijgewoond door vertegenwoordigers van de regeringen van bovengenoemde landen.

“In diverse hoofdsteden hebben hooggeplaatste Libische regeringsfunctionarissen de afgelopen weken gesproken met leden van de Libische oppositie over een vreedzame manier om uit de crisis te komen. De rechtstreekse gesprekken zullen vanaf nu blijven doorgaan.” - Moussa Ibrahim.

Onduidelijk is of de gesprekken zijn gehouden met medeweten of deelneming van de Nationale Overgangsraad. Het regeringsorgaan van de Libische oppositie is voor diverse landen, waaronder Italië, inmiddels het enige legitieme vertegenwoordiger van Libië.

Volgens de verklaring vond een van de gesprekken plaats in Rome. Daarbij zou Fattah Younes al Abidi, Gaddafi’s minister van veiligheid die in februari overliep naar de rebellen, aanwezig zijn geweest. De Libische regering heeft wel vaker gezegd in dialoog te zijn met de oppositie, maar dit is de eerste keer dat ze vermelden met welke personen de gesprekken gevoerd zouden zijn.

    • Jules Seegers