Rebel: Gaddafi kan in Libië blijven

Moammar Gaddafi mag in Libië blijven mits hij alle macht opgeeft. Dat heeft rebellenleider Mustafa Abdel Jalil gisteren gezegd. Tot dusverre hadden de Libische rebellen eensgezind elke suggestie van de hand gewezen dat de huidige Libische leider in zijn land zou kunnen blijven. Jalils woorden wijzen erop dat dienaangaande verdeeldheid is ontstaan.

Jalil, die begin dit jaar opstapte als minister van Justitie en nu de Nationale overgangsraad van de rebellen leidt, zei dat hij dit voorstel een maand geleden via de Verenigde Naties had doorgespeeld aan Tripoli, maar nog geen antwoord had ontvangen. Als Gaddafi blijft, zal het wel onder internationaal toezicht moeten zijn, zei Jalil.

Gaddafi’s dochter, Aisha, zei vorige week dat haar vader bereid was tot een vergelijk met de rebellen maar zijn land niet wil verlaten. In een vraaggesprek met de zender France-2 voegde ze eraan toe dat er directe en indirecte onderhandelingen met de rebellen aan de gang waren.

In Benghazi leidde Jalils uitspraak tot een klein straatprotest. Jalils tweede man, Abdel Hafez Goga, zei dat het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof tegen Gaddafi heeft uitgevaardigd een dergelijk vergelijk uitsluit. Maar de rebellenraad wees speculaties over toenemende verdeeldheid onder zijn leiders van de hand.

De Afrikaanse Unie riep haar leden vrijdagnacht op het arrestatiebevel van het Strafhof tegen Gaddafi te negeren. Volgens de organisatie vormt het arrestatiebevel „een ernstige belemmering” voor haar pogingen een oplossing voor de oorlog in Libië te vinden. Gaddafi heeft de afgelopen jaren diverse Afrikaanse leiders financiële steun gegeven.

Intussen erkende Turkije de rebellenraad als wettige vertegenwoordiger van het Libische volk. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, bracht gisteren een bezoek aan de rebellenhoofdstad Benghazi en beloofde de rebellen 200 miljoen dollar hulp, bovenop de 100 miljoen die vorige maand al was toegezegd. Turkse bouwbedrijven zijn betrokken bij projecten in Libië ter waarde van miljarden dollars. (Reuters, AP)