Radicale moslims claimen revoluties

De Arabische revoluties inspireren de radicaal islamitische Hizb ut Tahrir.

HUT kwam gisteren bijeen.

„Takbir: Allah-oe-Akbar! Takbir: Allah-oe-Akbar!”

Als nietsvermoedende bezoeker van de eerste ‘Khilafah-conferentie’ schrok je je gisteren telkens een ongeluk. Op schijnbaar willekeurige momenten tijdens de ellenlange toespraken deed een van de bezoekers de oproep ‘takbir’, om van de grootsheid van Allah te getuigen. De kreet Allah-oe-Akbar werd daarop door de paar honderd aanhangers van de radicaal islamitische organisatie Hizb ut Tahrir (HUT) driemaal uit volle borst gescandeerd.

Tijd om de aandacht weer te vestigen op de standpunten van de sprekers in het congrescentrum in Amsterdam-West. Standpunten die de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de afgelopen week nogal zorgen hadden gebaard. Zo ziet de organisatie niets in democratie en riep het aanhangers vorig jaar nog op om niet te gaan stemmen.

De HUT, die streeft naar een islamitische eenheidsstaat (khilafah), is een internationale beweging die al jaren in Nederland actief is. Volgens een woordvoerder van de burgemeester houdt de HUT er een „radicale visie op integratie” op na, maar heeft de organisatie in Nederland de wet nooit overtreden. Dat gebeurde wel in Duitsland, waar de HUT- activiteiten verboden zijn na een oproep tot vernietiging van Israël. Gisteravond kon de woordvoerder van Van der Laan nog niet zeggen of er sprekers tijdens de bijeenkomst te ver waren gegaan.

Om de aanhang te vergroten was de samenkomst in Amsterdam voor het eerst ook voor niet-leden toegankelijk. Op het congres, vooral bezocht door mannelijke, modern ogende bezoekers, gaven sprekers uitleg over de geschiedenis van de islam, waarom het voor moslims een plicht zou zijn om te streven naar een eenheidsstaat en hoe die tot stand komt.

Woordvoerder Okay Pala was de enige die journalisten te woord stond. „Omdat we voor het eerst naar buiten treden”, legt hij uit. „Als iedereen hier dan gelijk zijn mening gaat geven, kan er onduidelijkheid ontstaan over onze standpunten.”

Wat die dan zijn? De belangrijkste boodschap die Pala wil overbrengen is dat zijn organisatie in Nederland niets wil veranderen. „Wij streven naar een islamitische eenheidsstaat in landen waar al een bepaalde islamitische achtergrond is en een meerderheid ons streven steunt.” In die toekomstige eenheidsstaat moet wat Pala betreft ook de shariawetgeving worden ingevoerd. In veel Arabische landen is de HUT verboden. Maar aanhangers in Nederland onderhouden contacten met moslims in onder meer Turkije en Marokko. Via die weg kunnen Nederlandse moslims, meent Pala, de boodschap van de HUT verkondigen.

Mocht het ooit tot die islamitische eenheidsstaat komen, dan kan volgens Pala daaruit eventueel met geweld de islam over de rest van de wereld worden verspreid. ,,Dat is dan aan het staatshoofd om te bepalen. Maar dat is niets anders dan wat Amerika en Nederland nu in Afghanistan doen. Daar wordt met geweld geprobeerd om het westerse ideaal van democratie op te leggen.” De tweede spreker gisteren, Zakarija Bin Ali, zei dat „wij allemaal weten dat de wereld uiteindelijk met de oordelen van de islam zal worden geregeerd”.

Okay Pala sloot de bijeenkomst af met een tirade tegen het Westen. Westerse landen waren er volgens hem aanvankelijk voorstander van om de huidige opstanden in de Arabische wereld de kop in te drukken. „Pas toen ze merkten dat deze opstand niet te stoppen is, hebben ze hun eigen stromannen de rug toegekeerd en de kant van het volk gekozen”. Pala claimt dat de revoluties perspectief bieden voor de islamitische eenheidsstaat. „Want nu is gebleken dat de vijanden van de islam en de moslims er na een eeuw onderdrukking niet in zijn geslaagd om de islam te verzwakken.”

Na afloop op straat bleek dat mogelijk de helft van de aanwezigen niet uit Nederland kwam. Op de vraag of ze voor de krant vragen wilden beantwoorden, zeiden vier van de tien bezoekers in het Frans of Duits dat ze geen Nederlands spraken. De andere zes weigerden met de pers te praten.