Protest tegen pedoseksueel in de straat

In Hengelo werd gisteren gedemonstreerd voor het huis van een pedoseksueel, lid van ‘pedopartij’ Martijn.„Wij willen kinderen beschermen.”

Hengelo Protestmars langs huis bestuurslid pedovereniging HENGELO - Jos Aalders ( kaal ) van Partij Rechten Kind en een slachtoffer van pedofilie hebben het woord voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind zondag in Hengelo. De actievoerders vinden dat een pedovereniging niet kan en willen dat de man verdwijnt uit de stad. Castorweg 32 wijkbewoners maken nog stampij als de actie al is afgelopen. ©foto eric brinkhorst

Hangend over de hoge schutting roepen een paar Hengeloërs: „Hé, kakkerlakken. Kom eens naar buiten. Doe die deur open, lafaard.” De schutting grenst aan de tuin van Marthijn Uittenbogaard, bestuurslid van de omstreden pedofielenvereniging Martijn. Hij verhuisde begin dit jaar van Leiden naar het Twentse Hengelo, de woonplaats van zijn nieuwe vriend.

Nu wordt er op zijn ruiten getikt, op zijn deurbel gedrukt. Uittenbogaard is thuis, maar blijft uit het zicht van de naar schatting tweehonderd demonstranten die zich deze zondagmiddag voor het huis hebben verzameld. Het enige levende wezen dat door de ruit van de woning te zien is, is een zwarte kat.

Uittenbogaard ervaart de antipedodemonstratie die de Partij Rechten Kind, Fighters Against Child Abuse en Stichting Dimitri in zijn straat hebben georganiseerd, als intimiderend en bedreigend. „Ik vind dit niet normaal. Ik heb nooit een wet overtreden. Ik moet kunnen wonen waar ik wil”, zegt hij aan de telefoon.

In de woning naast die van Uittenbogaard staan verhuisdozen opgestapeld. De familie die er woont vertrekt deze week. Voor hun eigen veiligheid, vertelt de 15-jarige dochter van het gezin. Ze weten pas sinds anderhalve week dat er een pedoseksueel naast hen woont. Toen is heel snel besloten tot een verhuizing.

De buurt is „in rep en roer” sinds bekend is dat Uittenbogaard hier woont, vertelt een buurtbewoonster die anoniem wil blijven. „De rust zal pas terugkeren als hij weg is”, stelt ze. Afgelopen woensdag heeft de burgemeester de omwonenden pas officieel geïnformeerd. „Dat had veel eerder moeten gebeuren”, vindt ze.

Burgemeester Frank Kerckhaert van Hengelo, zelf sinds eind april op de hoogte, koos er bewust voor de buurt onwetend te laten. Uittenbogaard is nooit voor een zedenmisdrijf veroordeeld, redeneert hij. Een buurtbijeenkomst in een eerder stadium had alleen maar extra publiciteit gegeven.

Kerckhaert bracht in mei wel alle schoolleiders in het basisonderwijs op de hoogte. De Twentsche Courant Tubantia stond op het punt te publiceren over de komst van Uittenbogaard naar Hengelo. Hij was, in gezelschap van twee kinderen, gezien in een zwembad. De buurt informeren, vond Kerckhaert toen nog overtrokken.

Maar een paar filmpjes die Uittenbogaard onlangs op de website YouTube plaatste, veranderden de zaak. Hij zei op die filmpjes contact te hebben gehad met Robert M., verdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak. Kerckhaert: „Zo genereert hij zelf publiciteit, en als gevolg daarvan ontstaat er onrust. Toen was het tijd om met de buurt te gaan praten.”

En onrust is er, deze zondag. Motorrijders uit het hele land hebben zich samen met bezorgde inwoners van Hengelo voor de woning van Uittenbogaard verzameld. In de voortuin van Uittenbogaard pakt Jos Aalbers van Partij Rechten Kind een megafoon. „We hadden hier niet hoeven zijn als de burgemeester van Hengelo zijn plicht had gedaan: de buurt informeren.” Luid applaus. „Wij willen kinderen beschermen.”

Dan spreekt Willeke Meijer. Ze wil dat iedereen goed op de kinderen let. Kinderen die zijn misbruikt, hebben levenslang. Zij kan het weten, ze is zelf als zevenjarige misbruikt. „Ik word ’s nacht nog gillend wakker van wat er toen is gebeurd.” In 1991 vermoordde ze de pedoseksueel die haar dochter had misbruikt. Ze heeft er twaalf jaar voor gezeten. „Informeer de buurt waar een pedofiel woont, of-ie nou veroordeeld is of niet”, vindt zij.

    • Annette Toonen