Pakistan begint grootschalig offensief in tribaal grensgebied

Pakistaanse veiligheidsdiensten zijn vandaag begonnen aan een grootschalig offensief tegen militanten in Kurram, een tribaal gebied aan de Afghaanse grens.

Dat laat een woordvoerder van het Pakistaanse leger weten aan persbureau Reuters. Het doel van het offensief is om militante strijders uit het gebied te verdrijven die zich bezighouden met ontvoeringen en zelfmoordaanslagen op militair personeel en installaties.

Twee weken geleden bestempelde de Pakistaanse regering een gebied van zo’n tachtig vierkante kilometer in Kurram als oorlogsgebied. Kurram grenst aan Tora Bora, het voormalige bolwerk van Al-Qaeda in Afghanistan. Gewapende groepen die verdreven werden uit bijvoorbeeld Waziristan hebben hun toevlucht genomen in Kurram na herhaaldelijke drone-aanvallen van het Amerikaanse leger.

Een factie van de Afghaanse Talibaan, de Haqqani, bemiddelde in Kurram tussen militanten en de lokale shi’itische stam voor een staakt-het-vuren. Dat bestand viel uiteen na herhaaldelijke aanvallen in het gebied door gewapende groepen.

Bronnen binnen het Pakistaanse leger, melden aan televisiestation AAJ News Pakistan Ki Awaz, dat duizenden militairen betrokken zijn bij het offensief in Kurram. Zo’n vijfhonderd tot vierduizend families zouden hierdoor hun huizen hebben moeten verlaten. De autoriteiten hebben kampen opgezet om deze burgers op te vangen.

Volgens NRC-correspondent Wim Brummelman zou het offensief te maken kunnen hebben met Amerikaanse druk op Pakistan om de wapens op te nemen tegen Talibaanstrijders bij de Afghaanse grens. Brummelman:

“Pakistan houdt rekening met een Afghanistan waar straks de Amerikanen vertrokken zijn. Dan zal er ongetwijfeld een grotere rol weggelegd zijn voor de Talibaan in het land, daar krijgen de Pakistanen dan mee te maken. De Amerikanen voeren juist de druk op om militanten aan te pakken, om na de dood van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden en Ilyas Kashmiri de bestrijding van terrorisme door te zetten. Mogelijk maakt dit offensief deel uit van het constante geven en nemen dat bestaat tussen de VS en Pakistan”

    • Hans Klis