Nu ook spelers opgepakt in uitdijend schandaal Turks voetbal

Fenerbahçe vierde op 23 mei haar achttiende kampioenschap waarmee het aartsrivaal Galatasaray voorbij stook als club met de meest behaalde landstitels. Foto Reuters / Murad Sezer

Het omkoopschandaal in het Turkse voetbal dijt vandaag flink uit. Nadat gisteren al de voorzitter van landskampioen Fenerbahçe werd opgepakt, zijn nu ook acht spelers, trainers en bestuursleden van drie andere clubs gearresteerd. Hierdoor komt het aantal arrestaties op 58.

In vijftien van de 81 provincies die Turkije rijk is, zijn gisteren door de politie invallen gedaan. Panden van diverse clubs zijn doorzocht, waaronder die van het als tweede geëindigde Trabzonspor. Bij Sivasspor, Eskisehirspor en Gençlerbirliği werden arrestaties verricht.

Niet twee, maar 21 wedstrijden verdacht

Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim is na zijn arrestatie volgens NuSport onwel geworden en vanochtend naar een ziekenhuis vervoerd. Gisteren werd gemeld dat twee wedstrijden van zijn club werden onderzocht, vandaag kwam naar buiten dat daar nog een negentien wedstrijden zijn bijgekomen. Naast Yildirim zijn twee clubmensen, waaronder legende Cemil Turan, en twee spelers van de kampioen opgepakt.

Opvallend is dat de zaak niet op verzoek van de Turkse voetbalbond is gestart, maar een onderzoek is op initiatief van justitie zelf. “Justitie heeft de beslissing genomen deze operatie te starten. Ik hoop dat er geen verontrustende consequenties zullen zijn”, zei premier Tayyip Erdogan gisteren in een eerste reactie.

Turkse bond houdt zich stil, Erdogan reageert

Radio 1 meldde vanochtend dat de bond wellicht betrokken is bij het schandaal. De organisatie heeft zelf nog niet gereageerd op de zaak. De Türkiye Futbol Federasyonu zegt de vorderingen “nauwlettend te volgen” en dat een verklaring volgt zodra “accurate informatie is verkregen van relevante autoriteiten”.

Indien betrokkenen worden veroordeeld in een rechtszaak kan gevangenisstraf volgen. Clubs kunnen worden teruggezet naar een lagere divisie, boetes en puntenaftrek krijgen.

    • Jules Seegers