Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Onthoofde lichamen afgeleverd bij Mexicaanse dagbladen

Twee lichamen zonder hoofd zijn bij een tweetal Mexicaanse kranten op de stoep gegooid. De lijken werden vergezeld van dreigementen aan het adres van Mario Lopez Valdez, gouverneur van de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, en de burgemeester van Mazatlan, Alejandro Higuera.

“We denken dat de twee incidenten in Mazatlan tegelijk hebben plaatsgevonden. Bij dagblad Noroeste werd een onthoofde man gedumpt. Eenzelfde voorval deed zich voor bij de krant El Debate”, zei een openbaar aanklager volgens de Australische krant Courier Mail. De gebeurtenissen worden gezien in relatie tot de drugsoorlog die hevig woedt in Mexico.

Journalisten zijn hun leven in Mexico allerminst zeker. Ze genieten een wettelijke bescherming tegen het vrijgeven van hun bronnen. Wereldwijd sterven er nergens anders zoveel journalisten als in het Noord-Amerikaanse land. Gemiddeld komt er jaarlijks zes verslaggevers om.