Nog eens 15 jaar cel voor voormalig president van Tunesië

Demonstranten in de rechtszaal bij de tweede zaak tegen voormalig president Zine al-Abidine Ben Ali. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

De voormalige Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali is vandaag tot vijftien jaar cel veroordeeld voor drugs -en wapensmokkel.

Op 20 juni werden Ben Ali en zijn vrouw al tot 35 jaar veroordeeld voor diefstal en onrechtmatig bezit van grote sommen geld en juwelen. Volgens de Tunesische autoriteiten moeten nog 91 andere aanklachten tegen de voormalig president onderzocht worden, meldt persbureau AP.

Bovenop deze nieuwe gevangenisstraf van de, in Saoedi-Arabië verblijvende, Ben Ali komt ook nog een geldboete van enkele tienduizenden euro’s. Een klein bedrag bovenop de boete die hij eerder in juni al kreeg ter waarde van zo’n 45 miljoen euro.

Ben Ali ontvluchtte op 14 januari Tunesië na een maand van demonstraties nadat hij meer dan twintig jaar aan de macht was. Saoedi-Arabië heeft geen gehoor gegeven aan Tunesische verzoeken om de oud-president uit te leveren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld