Nederland en Vlaanderen gaan zich samen als handelsblok profileren

Nederland en Vlaanderen gaan op economisch gebied nauwer samenwerken. Onder de noemer ‘Deltaregio’ willen zij zich als handelsgebied internationaal profileren, door onder andere gezamenlijke handelsmissies contracten binnen te halen.

Dat hebben minister-president Mark Rutte en zijn Vlaamse collega Kris Peters afgesproken, meldt de NOS. Zo willen de twee premiers dat de havens van Antwerpen en Rotterdam zich samen gaan “verkopen”.

Rutte benadrukte wel dat de partners “concurrenten blijven”, maar dat zij “waar mogelijk” zullen gaan samenwerken op vlakken als logistiek en energie.

Daarnaast hebben Nederland en Vlaanderen tijdens de ontmoeting besloten tot de aanleg van een zeesluis in het kanaal Gent-Terneuzen. Grote zeeschepen zouden door die sluis naar Gent kunnen varen. In oktober zal hierover een definitief besluit genomen worden.

    • Hans Klis