Mobiel internetten in het buitenland wordt stukken goedkoper

A woman talking on a mobile phone is reflected on an electronic stock indicator in Tokyo Monday, July 4, 2011. Japan's Nikkei 225 index added 1 percent to 9,965.09, having breached the psychologically important 10,000 mark earlier in the day for the first time since May 5. Sentiment was lifted by optimism about the U.S. economy after manufacturing data for June from the Institute for Supply Management beat expectations. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) Foto AP/Shizuo Kambayashi

Geen twee euro, maar maximaal 50 cent per megabyte. Zoveel zullen mobiele internetters vanaf 2014 betalen als ze in het buitenland mail ophalen of iets downloaden via een telefoon.

Eurocommissaris Kroes (Digitale Zaken) zal woensdag nieuwe plannen bekendmaken die het gebruik van mobiel dataverkeer in de Europese Unie goedkoper moeten maken, schrijft onze technologieredacteur Marc Hijink vandaag in NRC Handelsblad.

Ondanks een reeks gedwongen prijsverlagingen is er volgens Kroes nog te weinig concurrentie tussen de providers. Hierdoor kunnen reizigers in Europa verrast worden met hoge rekeningen voor mobiel datagebruik in het buitenland (‘roaming’).

Marc Hijink over de beweegredenen van Kroes:

Tot nu toe was het beleid van de EU gericht op beperking van de kosten die providers elkaar in rekening brengen. Dit werkt onvoldoende: de eindgebruiker betaalt uiteindelijk vaak twee of drie euro per MB. Dat is al snel drie keer de inkoopprijs. Kroes wil dat de consument vanaf juli 2012 niet meer dan 90 cent per MB betaalt en niet meer dan 50 cent in 2014. Ook wil ze consumenten laten kiezen welke provider ze in het buitenland gebruiken. Nu is de beller geheel afhankelijk van het roamingaanbod van de eigen provider.

Kroes’ voorgangster Viviane Reding, die de providers ook al onder druk zette om de roamingprijzen te verlagen, ondersteunt het plan.

Providers hebben onder druk van de EU wel goedkope ‘vakantiebundels’ voor dataverbruik ingevoerd. Binnen de EU kun je met KPN, Vodafone en T-Mobile voordeliger downloaden, maar dat vergt wel een actie van de klant. „Deze bundels zijn nu al goedkoper dan wat Kroes voor gaat stellen”, stelt Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper.