Mladic verschijnt toch maar rechter laat hem uit zaal verwijderen

Ratko Mladic werd als meest gezochte oorlogsmisdadiger op 26 mei gearresteerd in Servië. Foto Reuters / Martin Meissner

Ratko Mladic is vanochtend toch voor het Joegoslavië-tribunaal verschenen. Zijn optreden was echter van korte duur nadat rechter Alphons Orie hem door bewakers uit de zaal liet zetten.

Mladic bleef rechter Orie interrumperen

De voormalige Bosnische legerleider zei gisteren nog bij monde van zijn advocaat niet te komen opdagen omdat hij zijn door zichzelf samengestelde verdediging nog niet compleet had. Mladic begon vanochtend direct voor zijn beurt te spreken. Orie moest hem daarop vragen stil te houden totdat hem de beurt werd gegeven om te spreken.

Mladic bleef echter halstarrig door de rechter heen praten, pleitend voor het recht zijn eigen advocaten te kiezen, terwijl deze trachtte de aanklacht tegen de Bosniër voor te lezen. Na diverse waarschuwingen gaf Orie de opdracht Mladic uit de zaal te verwijderen. Hij verwierp een verzoek van de verdachte tot het uitstellen van het uitspreken van zijn schuld of onschuld aan de elfdelige aanklacht, waaronder het plegen van genocide.

“Je probeert me mijn verdediging op te leggen. Wat voor rechtbank is dit?” - Mladic kort voordat bewakers hem uit de zaal zetten.

Proces kan nu worden voorbereid

Raadsman Milos Saljic verklaarde gisteren dat de 69-jarige Mladic verstek zou laten gaan om zijn wens kracht bij te zetten om zijn eigen advocaten te kunnen aanwijzen. Het tribunaal slaagde er niet in hem binnen de voorgeschreven termijn van dertig dagen een vast advocatenteam toe te wijzen. De NOS meldt dat vanochtend in de VN-gevangenis in Scheveningen op Mladic zou zijn ingepraat om toch voor de rechters te verschijnen.

Mladic weigerde te pleiten waardoor de rechter dit zal interpreteren als een ‘onschuldig’. Hierop kan het proces tegen de Bosniër in de steigers worden gezet.