Mladic uit rechtszaal verwijderd

Salkic Hana watches the television broadcast of former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic's court proceedings in her home in Potocari, near Srebrenica July 4, 2011. Hana's husband was a victim of the Srebrenica Massacre and her daughter was killed by a grenade in Srebrenica. The various charges against Mladic include genocide, and relate to the 43-month siege of the Bosnian capital Sarajevo and the massacre of 8,000 Muslim men and boys in Srebrenica - Europe's worst massacre since World War Two. REUTERS/ Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINAPOLITICS CONFLICT - Tags: CONFLICT CRIME LAW POLITICS) REUTERS

De Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic is vanmorgen uit de rechtszaal van het Joegoslavië-tribunaal verwijderd omdat hij voortdurend de rechter in de rede viel.

Mladic wilde vanmorgen niet zeggen of hij schuldig of onschuldig is aan de aanklacht omdat zijn eigen advocaten niet aanwezig waren. Hij is aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Bij zijn eerste voorgeleiding, een maand geleden, typeerde Mladic de aanklacht als „monsterachtig” en „hatelijk”. Hij wilde toen ook niet zeggen of hij schuldig of onschuldig is. Volgens de statuten van het VN-hof krijgt een verdachte dertig dagen de tijd om deze vraag te beantwoorden.

Op het moment dat Mladic uit de rechtszaal werd verwijderd, riepen vertegenwoordigers van de vrouwen van Srebrenica vanaf de publieke tribune „moordenaar” en „bruut, je hebt onze kinderen vermoord”.

Even voor tien uur vanmorgen gonsde door de rechtszaal de vraag ‘komt hij of komt hij niet?’ Ratko Mladic zou alleen willen komen wanneer hij zich mag laten vertegenwoordigen door zijn eigen advocaten. De advocaten van zijn keuze, een Serviër en een Rus, zijn nog niet ingeschreven bij het VN-hof. Maar toen om vijf over tien flitslichten zichtbaar werden vanachter het gordijn, was duidelijk dat Mladic toch aanwezig was – voorafgaand aan een zitting mogen fotografen immers enkele minuten foto’s nemen.

Mladic weigerde zijn grijze legerpet af te zetten. Nadat een bewaker van het VN-hof op last van Orie de pet had verwijderd, smeet Mladic zijn koptelefoon weg. Pas na aanhoudende verzoeken van Orie zette hij de koptelefoon weer op.

Orie verbood Mladic te communiceren met aanwezigen op de publieke tribune die door kogelwerend glas van de rest van de rechtszaal is gescheiden.

Tijdens de eerste zitting bij het tribunaal had Mladic naar vertegenwoordigers van de vrouwen van Srebrenica geknipoogd en zijn duim opgestoken. Ook nu zocht hij weer contact met de publieke tribune. Hij groette en nam hij een paar keer zijn pet af.

Mladic (69) werd zestien jaar geleden aangeklaagd en dit jaar, op 26 mei, opgepakt in Servië. Vijf dagen later werd hij overgebracht naar Den haag. Deze week worden de formaliteiten geregeld met de advocaten van Mladic’ keuze. Naar verwachting duurt het nog een half jaar voordat het proces begint.

Demystificatie Mladic begint nu: Opinie, pagina 15

    • Cees Banning