Miskende hervormer Brazilië

In Brazilië zijn zeven dagen nationale rouw afgekondigd na de dood van Itamar Franco, die als president het herstel van Brazilië inzette.

Brazilian President Itamar Franco speaks to the nation 30 December 1992. Franco promised to govern without any scandals or miracles. Franco assumed the presidency after the resignation 29 December of Fernando Collor de Mello.
Brazilian President Itamar Franco speaks to the nation 30 December 1992. Franco promised to govern without any scandals or miracles. Franco assumed the presidency after the resignation 29 December of Fernando Collor de Mello. AFP

De voormalige Braziliaanse president Itamar Franco, die zaterdag op 81-jarige leeftijd is overleden, zal vooral worden herinnerd als de man die het land in de eerste helft van de jaren negentig redde van de hyperinflatie . Franco overleed als gevolg van een beroerte, nadat hij op 21 mei in het ziekenhuis was opgenomen omdat er leukemie was geconstateerd.

Duizenden mensen waren gisteren toegestroomd naar de dodenwake in het gemeentehuis van Juiz de Fora, in de deelstaat Minas Gerais, om afscheid te nemen. Franco groeide op in Juiz de Fora en het was in deze stad dat hij zijn eerste stappen in de politiek zette, onder meer als burgemeester.

In 1989 werd hij gekozen als vicepresident aan de zijde van Fernando Collor, de president die vervolgens verwikkeld raakte in een corruptieschandaal. Collor trad af in 1992, na aanhoudende protesten in het land. Franco nam zijn taken over en zou Brazilië tot eind 1994 leiden.

De grootste verdienste van Franco was wellicht de aanstelling van de socioloog Fernando Henrique Cardoso als minister van Financiën in mei 1993. Drie eerdere ministers op Financiën hadden het niet langer dan 80 dagen uitgehouden op het meest belaagde ministerie van het land. Brazilië werd in die periode geteisterd door hyperinflatie, oplopend tot meer dan 1.000 procent.

Cardoso introduceerde een nieuwe munt, de real. Daarna keerde de economische stabiliteit voorzichtig terug. Cardoso volgde Franco in 1995 op als president. Hij prees Franco zaterdag voor het feit dat hij geen corruptie tolereerde en zich nooit liet verleiden door de verlokkingen van de macht. Franco, lieten intimi van de ex-president weten, voelde zich miskend, omdat Cardoso door de jaren heen de meeste lof kreeg voor zijn rol bij Plano Real.

Franco is nooit getrouwd en laat twee dochters na. Bij het carnaval van 1994 gingen foto’s van hem de wereld rond. Daarop stond hij dansend naast een model. Zij was slechts gehuld in een lang t-shirt.

In 1999 viel Franco nog eens op, door als gouverneur van Minas Gerais de afbetalingen van miljardenschulden van zijn deelstaat aan Brasília met 90 dagen op te schorten. Dat leidde tot een vlucht van buitenlandse investeerders uit Brazilië.