Máxima en haar girlpower

Prinses Máxima kan de emancipatie in de paardensport een grote dienst bewijzen. Dat is hard nodig, nu KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) Karin Retera heeft afgewezen als lid van de hengstenkeuringscommissie.

KWPN is een paardenfokvereniging die „prestatiepaarden” ter wereld wil laten brengen met „een correct, functioneel en aansprekend exterieur”. Zo staat het tenminste in haar statuten.

Karin Retera is in hippische kringen bekend als trainer van dressuurpaarden, jurylid en docent. Maar ze mocht geen lid worden van de keuringscommissie. Omdat zij vrouw was, vermoedde ze. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft haar nu gelijk gegeven. Althans, die vond dat KWPN er niet in was geslaagd te bewijzen dat Karins geslacht géén rol had gespeeld. Een interessant staaltje van omkering van bewijslast, maar dat doet er nu even niet toe.

Bij die keuringen van hengsten gaat het om hun dek-kwaliteiten. En er is echt geen reden te bedenken waarom vrouwen daar niet minstens zoveel kijk op zouden hebben als mannen.

Op websites als horses.nl en bokt.nl hebben boze vrouwen hun steun betuigd aan Retera. Dat is ook nodig, want de uitspraak van CGB heeft geen rechtskracht. Lucky 48 constateerde: „Dressuurpaarden worden voornamelijk gereden door dames, terwijl de heren bepalen waar de dames op moeten rijden” Karin schreef: „Als alle dames en meiden en masse zouden besluiten om op andere rassen over te stappen, zou het KWPN allang op zijn gat liggen.”

Meta eindigde met „Girlpower!” Inderdaad, that’s the spirit. Maar het zal niet genoeg zijn om een einde te maken aan dat hengstenbal. Daarvoor, dames, meiden, zijn de merries nodig. En daarom, Prinses Máxima van ’t Ruitersgat, Poetin Z, Vanessa, Madonna, Evita van de Wortel, of hoe jullie verder heten of heetten: pik het niet langer. Hinnik tegen elke ruiter: je kunt mijn rug niet op. Dat zal ze leren, die kerels, dat stelletje hengsten.

John Kroon