Massale demonstraties in Sana’a tegen president Saleh

Honderdduizenden demonstranten gingen vandaag de straat op in de Jemenitische hoofdstad Sana’a om het snelle aftreden van president Ali Abdullah Saleh te eisen.

Saleh verblijft op dit moment in een Saudisch ziekenhuis waar hij herstelt van brand- en scherfwonden die hij opliep tijdens een aanslag op het presidentiële paleis. Saoedi Arabië heeft een plan voorgesteld dat Saleh binnen dertig dagen de macht overdraagt aan de vice-president voor de vorming van een nationale eenheidsregering en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Saleh heeft vooralsnog niet zijn steun uitgesproken voor dit plan. Over de gezondheidstoestand van Saleh is overigens nog steeds weinig bekend, meerdere malen is aangekondigd dat hij zou terugkeren naar Jemen, maar vooralsnog is dat niet gebeurd.

Vorige week liet de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken weten dat Saleh bereid was te onderhandelen met zijn tegenstanders over een machtsoverdracht die hij zelf meerdere malen weigerde te ondertekenen. De Jemenitische oppositie ziet dit als een tactiek om tijd te rekken en wees een mogelijke bemiddeling af.