M. Singh probeert cynisme te bestrijden

Met een aanval op de journalistiek probeerde de Indiase premier Singh vorige week het imagoprobleem van zijn regering te redden. „De rol van de media is er een geworden van aanklager.”

De eerste buien van de moesson zijn gearriveerd. Maar Delhi blijft warm en broeierig. De regering heeft het extra moeilijk. Ze ligt voortdurend onder vuur. Wegens de hoge voedselprijzen. En omdat het ene corruptieschandaal na het andere aan het licht is gekomen.

Die benarde situatie vraagt om een strategische tegenzet. Die heeft premier Manmohan Singh (78) bedacht door woensdag vijf schrijvende journalisten uit te nodigen. Alleen al zo’n ontmoeting is een nieuwsfeit. De premier belegt zelden persconferenties en geeft nauwelijks interviews. Afgelopen februari nodigde hij televisiejournalisten uit voor een rondetafelgesprek. Die sessie was toen live te volgen.

Een directe confrontatie met de media kan een ontwapend effect hebben. Het zou het imago van de premier en zijn kabinet sterk verbeteren indien er meer openheid zou worden betracht, schreven de kranten. Volgens Business Standard is „Singh de beste woordvoerder van hem zelf” – deze krant wordt geleid door een vroegere woordvoerder van de premier.

Of het beoogde doel is bereikt, is nog de vraag. Premier Singh toonde zich niet deemoedig. „Steeds meer wordt de indruk gewekt dat deze regering onder beleg staat, dat we niet in staat zijn onze agenda uit te voeren”, begon hij zijn inleiding. Om vervolgens uit te halen naar de media. „In veel gevallen is de rol van de media vandaag de dag er een geworden van klager, aanklager en rechter”. The Times of India (niet uitgenodigd) plaatste de volgende dag een pakkende kop op de voorpagina. ‘Mijn regering wordt afgeschilderd als de meest corrupte ooit’. „Een verbazingwekkende openhartige opmerking” over het imagoprobleem waarmee de regering kampt, aldus het dagblad, dat voorop loopt in berichtgeving over schandalen en gemopper onder de bevolking.

Des te opvallender was de aanpak die The Times koos. Nu werd Singh, „een leider die bekend staat om zijn oprechte houding en eenvoudige gewoontes”, geportretteerd als een uiterst toegewijde premier. Een man die tomeloze energie aan de dag legt, die naar eigen zeggen achttien uur per dag werkt en geen vakanties opneemt, ondanks zijn gevorderde leeftijd en ondanks het feit dat hij twee hartoperaties onderging. „Zij die de premier kennen, zeggen dat hij niet iemand is die opgeeft”.

Maar er is ook kritiek. Als premier Singh er zich over beklaagt dat de media bijdragen aan het scheppen van een „sfeer van cynisme”, hebben hij, de regering en de Congrespartij dat alleen maar aan zichzelf te wijten, becommentarieert The Hindu.

De grootste blunder was volgens de krant Singh’s aanval op de Comptroller and Auditor General (CAG), een soort Rekenkamer die het beleid van de regering controleert. Singh verweet de CAG eerder dit jaar een persconferentie te hebben gehouden waarin het ophefmakende miljardenschandaal rond de onderhandse verkoop van telefonielicenties werd belicht.

Achteraf is het gemakkelijk praten, zei Singh over de bevindingen. Volgens The Hindu is de CAG een van de weinige instituties dat nog het vertrouwen geniet van het grote publiek. Singh’s opmerkingen kunnen daarom gemakkelijk worden gezien „als nieuw bewijs van de onwil van deze regering het probleem van smeergeld serieus aan te pakken”.