Lichtvoetige reus verslaat Engelse bluffer

Oekraïner Vladimir Klitsjko won zaterdag de strijd om de wereldtitel zwaargewicht tegen zijn Britse uitdager David Haye. Voor 45.000 fans in Hamburg kon Haye zijn praatjes nooit waarmaken.

Ukrainian IBF and WBO titleholder Vladimir Klitschko (L) fights against British WBA champion David Haye in a heavyweight title unification boxing match in Hamburg July 2, 2011. Klitschko won the fight after 12 rounds by points. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: SPORT BOXING) REUTERS

Hij had vooraf praatjes voor tien. David Haye, een vlotgebekte straatvechter uit Londen, zou korte metten maken met zijn tegenstander, die hij in de aanloop naar het titelgevecht brutaalweg afserveerde als „een bedrieger”. Vladimir Klitsjko was ook maar een mens van vlees en bloed, wilde hij maar zeggen. Bovendien: had hij twee jaar geleden niet voor een daverende verrassing gezorgd door de 2,13 meter lange beul uit Rusland, Nikolaj Valoejev, te verslaan?

Zaterdagavond, in het volgepakte Volksparkstadion in Hamburg, liepen Haye’s fraaie voornemens stuk op een muur van gewapend beton. De 30-jarige uitdager kwam in het titelgevecht der zwaargewichten niet verder dan wat plaagstoten, en werd vrijwel voortdurend in het defensief gedrongen.

In pas zijn zesde gevecht in de koningsklasse van het profboksen (+91 kg) demonstreerde The Hayemaker (1,91 meter, 96 kg) vooral dat hij lengte, massa en dus stootkracht tekort komt tegen de geblokte Oekraïner (1,99 meter, 110 kg), die ten overstaan van 45.000 fans geen moment in de problemen kwam.

Geen wonder dan ook dat de drie juryleden Klitsjko na twaalf ronden unaniem aanwezen als winnaar van de titanenstrijd in het druilerige stadion. Klitsjko, vijftien jaar geleden olympisch kampioen in het superzwaargewicht, is na zijn 56ste zege in 59 partijen titelhouder bij vier wereldbonden (WBO, IBF, IBO en WBA) in het zwaargewicht, en mag zich op basis daarvan de beste bokser ter wereld noemen. Zijn vier jaar oudere broer Vitali, bijgenaamd Doctor Iron Fist, is titelhouder bij de andere ‘grote’ bond, de WBC. Hij verdedigt op 10 september in Wroclaw zijn wereldtitel tegen de Pool Tomasz Adamek.

Beide broers hebben al meermalen laten weten nimmer tegen elkaar te zullen aantreden. Moeder Nadezdha zou een hartverzakking krijgen, zo wil het verhaal. Vraag is echter hoe lang de belofte stand kan houden in het commerciële circus der profboksers. Een broederstrijd zou vermoedelijk garant staan voor een recordomzet. In Hamburg, de thuisbasis van de Klitsjko-broers, bedroeg de prijzenpot 25 miljoen euro. Het gevecht werd in tientallen landen, waaronder Nederland, rechtstreeks uitgezonden.

Haye (30) voerde na afloop een blessure aan als excuus voor zijn afgetekende nederlaag. Hij brak drie weken geleden een teen, zo onthulde hij na afloop tegenover de internationale pers. „Maar ik kon dit titelgevecht onmogelijk afzeggen.” Het als het ‘gevecht van de eeuw’ geafficheerde duel was de afgelopen drie jaar al drie keer eerder afgelast.

Het excuus maakte geen indruk. In de Engelse pers kreeg Haye amper bijval. Ook zijn overwinnaar bleek allerminst onder de indruk. „Wie niet kan boksen, moet thuis blijven”, doceerde de vijf jaar oudere Klitsjko op vaderlijke toon. Hij schilderde Haye verder af als „een zeer slecht verliezer”, wiens nederige woorden op gespannen voet stonden met de bravoure die hij voorafgaand aan de titelstrijd had tentoongespreid. Een eventuele rematch kon hij op zijn buik schrijven, zo luidde de boodschap.

Klitsjko onderstreepte zaterdag zijn reputatie als de onverstoorbare schaker tussen de touwen die, ondanks zijn gewicht en lengte, toch opvallend lichtvoetig door de ring beweegt. Doctor Steelhammer, zoals zijn bijnaam luidt, behaalde elf jaar geleden zijn eerste wereldtitel (WBO). In de jaren die volgden leed hij echter twee cruciale nederlagen, tegen achtereenvolgens Corrie Sanders en Lamon Brewster, waardoor zijn carrière voortijdig leek te stranden. Zijn oudere broer, een voormalig kickbokser, leek voorbestemd om de Amerikaanse hegemonie in het zwaargewicht te doorbreken.

De inmiddels afgezwaaide Lennox Lewis stopte de opmars van de oudste van de twee zonen van een Oekraïense luchtmachtkolonel. Vladimir daarentegen bleek standvastiger, en kwam wel in aanmerking voor titelgevechten bij de andere bonden in het van oudsher versplinterde bokswereldje. Vitali Klitsjko voelt zich niet te groot om, zoals zaterdag in Hamburg, letterlijk als waterdrager te fungeren bij de gevechten van de jongste van de twee boksbroers.

Mochten zij onder druk van de commercie alsnog besluiten hun belofte aan moeder Nadezdha te breken, moeten beiden op zoek naar een nieuwe vertrouweling.

    • Mark Hoogstad