Lega Nord mag geen beren eten

Het belangrijkste gerecht van het zomerfeest van de Lega Nord gisteren in Imer, in de Italiaanse Dolomieten, stond in grote rode letters op de aankondigingsposter: berenvlees! Maar de „traditionele” maaltijd van de lokale aanhang van de Noord-Italiaanse partij werd ruw verstoord door politieagenten. Zij namen het berenvlees in beslag, schrijven Italiaanse kranten.

Rond de 200 gasten werd door de carabinieri verboden het vlees, dat al gegrild en gestoofd was, op te eten. Het voedsel was geïmporteerd zonder vergunning, verklaarde de politie. De lokale partijafdeling had het berenvlees gekocht in Slovenië, om te protesteren tegen een jachtverbod op beren in Italië. De beer stond ongeveer tien jaar geleden in de Dolomieten op uitsterven. Daarop werden door lokale autoriteiten tien beren uitgezet. Inmiddels is de populatie gegroeid tot zo’n dertig. Lokale boeren, veelal aanhangers van de rechtspopulistische Lega, klagen dat ze last hebben van de de dieren en ze niet mogen afschieten.

„Rome heeft de politie gestuurd”, zei oud-Lega Nord-senator Erminio Boso, tijdens het zeer politieke middagmaal in de bergen. „Bossi moet de regeringsmeerderheid verlaten!” De separatistische Lega Nord houdt in Rome de regering-Berlusconi in het zadel. Na slecht verlopen lokale verkiezingen eind mei – voor de Lega én voor Berlusconi– zijn de spanningen tussen de coalitiepartijen opgelopen.

Ook over beren. Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, een bondgenoot van Berlusconi, hield de Lega Nord op zijn webblog voor dat de beer „bijna is uitgestorven”. „Mensen op het internet kunnen en moeten zich verzetten tegen het idee dat een prachtig dier dat wij beschermen, in de pan belandt.”