Kunnen we Grieken wel vragen zo veel te bezuinigen?

A demonstrator smashes glass during protests against austerity measures in Athens, June 28, 2011. With Greece teetering on the brink of bankruptcy, parliament is due to vote this week on a package of spending cuts, tax increases and privatisations agreed as part of a massive bailout aimed at averting the euro zone's first default. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS CONFLICT BUSINESS) Een demonstrant tegen de bezuinigingen slaat een ruit kapot. (Foto Reuters)

De Grieken moeten op een geloofwaardige manier bezuinigen, zeggen EU en IMF in koor. Maar kan dat eigenlijk wel, zo veel in zo’n korte periode bezuinigen? Spiegel Online probeert in een kort gedachtenexperiment de komende Griekse bezuinigingen te vertalen naar de Duitse werkelijkheid. Met als conclusie: eigenlijk vragen we de Grieken hun economie kapot te maken.

(W)ithin just five years, the Greeks want to cut spending by the equivalent of 17 percent of their total GDP in 2010. Applying this to Germany would amount to a savings goal of €425 billion -- a gigantic sum that would mean the complete collapse of the German economy. “Removing that much money from the economy in such a short period of time would kill everything off,” said Gustav Horn, head of the Macroeconomic Policy Institute (IMK). [...] Germany would have to slash spending in the areas where it has the highest expenditures -- many of which are essential to the fabric of German society and its social-welfare model.

Het is makkelijk om te zeggen dat de Grieken na jarenlang potverteren en sjoemelen met cijfers de rekening moeten betalen, en dat wie daartegen staakt, zijn verantwoordelijkheid niet neemt. (hier een nieuwsoverzicht). Maar deze redenering is te simpel, vindt Spiegel Online:

Should the government actually implement all of the recently ratified austerity measures, the country will remain in recession for a long time to come -- and social unrest will follow. Economizing, it seems, is not nearly as simple as many Germans assume.

    • Marc Leijendekker