Kortkolom economie

Bank of Moscow ‘gered’ met 9,6 miljard euro

Rotterdam. De Bank of Moscow (Bank Moskvy) heeft 9,6 miljard euro aan staatssteun gekregen, omdat een vijandige overname van staatsbank VTB aan het licht zou hebben gebracht dat de vijfde bank van Rusland in grote financiële problemen zit. Het reddingspakket is gebaseerd op een onderzoek van de Russische Centrale Bank. Daaruit zou blijken dat de Bank of Moscow ruim 6 miljard euro aan slechte leningen op haar balans heeft staan, bijna een derde van het totaal. VTB, een bank die volledig in handen is van de Russische staat, beschuldigt voormalig bestuursvoorzitter Andrej Borodin van „fraude”. Minister van Financiën Alexej Kudrin eist een strafrechtelijk onderzoek. Borodin, een protegé van de ontslagen Moskouse burgemeester Loezjkov, is Rusland inmiddels ontvlucht, nadat justitie een onderzoek had ingesteld naar een andere transactie. Vanuit Londen liet Borodin weten geschokt te zijn over de omvang van de steunmaatregel. Volgens Borodin hebben de leningen genoeg onderpand. (Reuters)

Saab: miljoenendeal met Chinezen ‘rond’

Amsterdam. Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, meldt dat de eerder aangekondigde intentieverklaring met de Chinese autoproducenten Pang Da en Youngman zal worden omgezet in een bindende overeenkomst. Pang Da en Youngman willen in totaal 245 miljoen euro investeren. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door „derde partijen”, zo laat Saab weten. Een eerdere overeenkomst met de Chinese autofabrikant Hawtai ging niet door omdat de Chinese overheid geen toestemming verleende. Saab kondigde ook een joint venture aan met het Youngman voor de ontwikkeling van drie nieuw Saab-modellen. Vorige week leek het doek voor de Zweedse even gevallen, omdat het bedrijf geen geld meer had om de salarissen te betalen. Sindsdien heeft topman Muller echter nieuw kapitaal aan weten te trekken. (Dow Jones)

Stijging CAO-lonen ligt onder inflatiecijfer

Rotterdam. De cao-lonen zijn in de eerste helft van 2011 met gemiddeld 1,6 procent gestegen. Dat is minder dan de verwachte inflatie van 2 procent. Dat blijkt uit de Voorjaarsrapportage cao-afspraken 2011, die minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) naar de Kamer heeft gestuurd. In 2008 en 2009 stegen de cao-lonen op jaarbasis nog met 3 procent. In 2010 zette echter een daling in en bedroeg de stijging op jaarbasis echter nog slechts 1,1 procent. Naar verwachting zal de stijging dit jaar op 1,4 procent uit komen. Voor de rapportage zijn de CAO’s van meer dan 5,2 miljoen werknemers onderzocht. (NRC)