Kortkolom buitenland

Nationale dialoog begonnen in Bahrein

Manama. In Bahrein is zaterdag een nationale dialoog begonnen die koning Hamad bin Isa al-Khalifa heeft gelanceerd om de diepe kloof tussen het sunnitische bewind en de shi’itische meerderheid te overbruggen na de gewelddadige onderdrukking van shi’itisch straatprotest. De grootste shi’itische politieke partij, Wefaq, besloot op het laatste moment om mee te doen ook al had de regering geweigerd de oppositie-eisen in te willigen om alle shi’itische gevangenen vrij te laten. De dialoog duurt volgens plan tot eind deze maand. (Reuters, AP)

Weer aanslag op gasleiding in Egypte

Ismailia. Saboteurs hebben vandaag een gaspijpleiding van Egypte naar Israël en Jordanië opgeblazen, zo hebben Egyptische veiligheidsbronnen meegedeeld. De explosie had plaats bij Bir Abd, in het noorden van de Sinaïwoestijn. Het is de derde keer dit jaar dat de pijpleiding is opgeblazen. De voorgaande aanslagen leidden elk tot een wekenlange onderbreking van de gasleveranties. Israël betrekt 40 procent van zijn gas uit Egypte, Jordanië 80 procent. Er is veel verzet in Egypte tegen de leveranties aan Israël. Ontevreden Bedoeïenen zouden achter de eerdere aanslagen hebben gezeten. (Reuters)

Geweld bij betoging tegen hsl in Italië

Turijn. Meer dan 180 mensen zijn gisteren gewond geraakt bij een demonstratie tegen de bouw van een hogesnelheidslijn in de Italiaanse Alpen. De betoging in het Susa-dal begon rustig, maar liep volgens de autoriteiten uit de hand toen anarchisten de confrontatie zochten met de politie, die in groten getale aanwezig was. Vorige week kwam het ook al tot ongeregeldheden. De Italiaanse regering begon vorige week met de bouw van de spoorlijn om geen EU-subsidie voor het project mis te lopen. Inwoners en burgemeesters van omliggende dorpen vrezen aantasting van de natuur in het gebied. Bij het graven van de spoortunnel zou bovendien asbest vrijkomen. (AP, Reuters)

Olielek bij leiding door Yellowstone

Laurel. Een oliepijpleiding is zaterdag gebroken in de Amerikaanse staat Montana, waardoor zo’n 159.000 liter olie in de Yellowstone rivier is gelekt. Werknemers van de oliemaatschappij ExxonMobil zagen de drukmeters van de leiding dalen en reageerden naar eigen zeggen zo snel mogelijk. De gouverneur van Montana, Brian Schweitzer, vindt dat ExxonMobil de schade onderschat en wil dat het bedrijf meer doet om de olie op te ruimen. De olievlek zou schade kunnen aanrichten aan de natuur van het beroemde Yellowstone park. De enorme sneeuw- en regenval in Montana zorgden de afgelopen maand voor overstromingen. De pijpleiding is waarschijnlijk beschadigd door meestromend puin. (AP)

Leider FARC ontsnapt net voor legerinval

Bogotá. Alfonso Cano, de leider van het Colombiaanse rebellenleger FARC is vorige week ternauwernood ontsnapt aan het Colombiaanse leger. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat gisteren. Cano sliep de avond voor de inval nog in het overvallen kampement in het zuidwesten van Colombia. Tijdens de overval vonden Colombiaanse soldaten Cano’s kleren, bezittingen en twee honden, die hem normaliter overal vergezellen. De soldaten vielen het kamp binnen nadat een bron binnen de FARC hen had getipt. Het Colombiaanse leger zegt steeds meer terrein op de rebellen te winnen, het is de derde keer dat ze de 62-jarige leider bijna arresteren. Cano kwam in 2008 aan het hoofd van de FARC, nadat zijn voorganger Manuel Marulanda, bijgenaamd Tirofijo, aan een hartaanval overleed. (Reuters)