Klitsjko wint vierde titel in koningsklasse boksen

Ukrainian IBF and WBO world champion Wladimir Klitschko (L) and British WBA champion David Haye fight during their heavyweight title boxing match in the northern German city of Hamburg on July 2, 2011. The fight has been dubbed the "unification bout" as the winner takes all three major heavy weight title belts. Klitschko won the fight on points after twelve rounds. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Ukrainian IBF and WBO world champion Wladimir Klitschko (L) and British WBA champion David Haye fight during their heavyweight title boxing match in the northern German city of Hamburg on July 2, 2011. The fight has been dubbed the "unification bout" as the winner takes all three major heavy weight title belts. Klitschko won the fight on points after twelve rounds. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE AFP

De Oekraïner Vladimir Klitsjko is sinds dit weekend de beste bokser van de wereld in het zwaargewicht.

Vladimir Klitsjko heeft zijn reputatie waargemaakt als de onverstoorbare schaker tussen de touwen. In wat vooraf was aangekondigd als ‘het gevecht van de eeuw’ won de 35-jarige bokser uit Oekraïne zaterdagnacht in Hamburg op overtuigende wijze van zijn vijf jaar jongere uitdager uit Groot-Brittannië, David Haye. De drie juryleden wezen hem na twaalf ronden unaniem aan als winnaar van de titanenstrijd in het druilerige Volksparkstadion.

Klitsjko is na zijn 56ste zege in 59 partijen titelhouder bij vier wereldbonden (WBO, IBF, IBO en WBA) in de koningsklasse van het profboksen, en mag zich op basis daarvan de beste bokser ter wereld noemen. Zijn vier jaar oudere broer Vitali is titelhouder bij de WBC. Hij verdedigt op 10 september in Wroclaw zijn wereldtitel tegen de Pool Tomasz Adamek. Beide broers hebben al meermalen laten weten nimmer tegen elkaar te zullen aantreden.

Haye had vooraf praatjes voor tien, tot groot vermaak van zijn fans. De straatvechter uit Londen zou een einde maken aan de hegemonie van ‘Dr. Steelhammer’, zo luidde de boodschap. Zijn grote woorden bleken in de praktijk weinig waard. In pas zijn zesde gevecht in het zwaargewicht (+ 91 kilo) demonstreerde ‘The Hayemaker’ (1,91 meter, 96 kilo) dat hij lengte, massa en dus stootkracht tekortkomt tegen de geblokte Klitsjko (1.99 meter, 110 kilo), die ten overstaan van ruim 45.000 toeschouwers geen moment in de problemen kwam.

Haye maakte twee jaar geleden indruk toen hij de reus onder de zwaargewichten, de Rus Nikolaj Valoejev (2,16 meter, 145 kilo), versloeg in een gevecht om de WBA-titel, die hij vervolgens tweemaal met succes verdedigde.