'Kakkerlakken! Doe eens open'

De voorzitter van pedofielenvereniging Martijn verhuisde naar Hengelo.

Gisteren demonstreerden bewoners tegen zijn komst.

Hengelo Protestmars langs huis bestuurslid pedovereniging HENGELO - Jos Aalders ( kaal ) van Partij Rechten Kind en een slachtoffer van pedofilie hebben het woord voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind zondag in Hengelo. De actievoerders vinden dat een pedovereniging niet kan en willen dat de man verdwijnt uit de stad. Castorweg 32 ©foto eric brinkhorst
Hengelo Protestmars langs huis bestuurslid pedovereniging HENGELO - Jos Aalders ( kaal ) van Partij Rechten Kind en een slachtoffer van pedofilie hebben het woord voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind zondag in Hengelo. De actievoerders vinden dat een pedovereniging niet kan en willen dat de man verdwijnt uit de stad. Castorweg 32 ©foto eric brinkhorst

Hangend over de hoge afscheiding roepen buurtbewoners: „Hé, kakkerlakken. Kom eens naar buiten. Doe die deur open, lafaard.” De schutting grenst aan de tuin van Marthijn Uittenbogaard, bestuurslid van de omstreden pedofielenvereniging Martijn. Hij verhuisde begin dit jaar van Leiden naar Hengelo, de woonplaats van zijn nieuwe vriend.

Maar nu wordt er plots op zijn ruiten getikt en op zijn deurbel gedrukt. Uittenbogaard is thuis, maar blijft uit het zicht van de naar schatting tweehonderd mensen die zich gistermiddag voor zijn deur hadden verzameld. De demonstratie werd georganiseerd door de Partij Rechten Kind, Fighters Against Child Abuse en Stichting Dimitri. Marthijn Uittenbogaard: „Ik vind dit niet normaal. Ik heb nooit een wet overtreden. Ik moet kunnen wonen waar ik wil”.

In de woning naast het huis van het bestuurslid staan verhuisdozen opgestapeld: de familie vertrekt vandaag. Voor hun eigen veiligheid, vertelt dochter Debby Schunselaar. Ze weten pas sinds vorige week dat er een pedofiel naast hen woont. Al snel daarna is besloten tot een verhuizing.

De buurt is in „rep en roer” sinds bekend is dat Uittenbogaard er is komen wonen. „De rust zal pas terugkeren als hij weg is”, schat een buurtbewoonster. Woensdag heeft de burgemeester ze geïnformeerd. „Dat had veel eerder moeten gebeuren”, vindt ze.

Burgemeester Frank Kerckhaert van Hengelo, zelf sinds eind april op de hoogte, koos er bewust voor de buurt onwetend te laten. Uittenbogaard is nooit voor een zedenmisdrijf veroordeeld, redeneert hij. In mei bracht hij wel schoolleiders in het basisonderwijs op de hoogte, toen de regionale krant op het punt stond over de komst van Uittenbogaards te publiceren. De buurt informeren vond hij op dat moment nog overtrokken.

Maar een paar filmpjes die Uittenbogaard vorige week op YouTube plaatste, met zijn opvattingen over pedofilie, veranderden de zaak. Kerckhaert: „Zo genereert hij zelf publiciteit, en als gevolg daarvan ontstaat er weer onrust.”

En onrust is er, deze zondag. De organisatoren van de demonstratie vinden dat „pedoclubjes” als Martijn verboden moeten worden. Het OM in Rotterdam maakte echter bekend geen mogelijkheden te zien de vereniging strafrechtelijk aan te pakken, te verbieden of te ontbinden.

    • Annette Toonen