Israël geeft 84 lichamen van gedode Palestijnen vrij

Caption: Palestinian Rahmeh Jaradat, right, holds a picture of her daughter Hanadi Jaradat, who blew up herself and dozens of others at a restaurant in northern Israel in 2003, as she sits in her home in the West Bank city of Jenin, Monday, July 4, 2011. Israeli and Palestinian officials say they have reached a deal to transfer the remains of 84 Palestinian militants from an Israeli grave site to the West Bank. The Palestinian Civil Affairs Department published the names of the dead Palestinians on Monday. (AP Photo/Mohammed Ballas) De Palestijnse Rahmeh Jaradat houdt een foto vast van haar dochter vast. Die pleegde in 2003 een zelfmoordaanslag in een Israëlisch restaurant. Foto AP / Mohammed Ballas

Israël gaat 84 lichamen van Palestijnen die gedood werden sinds de Zesdaagse oorlog in 1967 vrijgeven aan de Palestijnse Autoriteit. Het merendeel van de lichamen zijn afkomstig van Palestijnen die betrokken waren bij aanslagen in de afgelopen tien jaar.

Dat maakte een Palestijnse regeringsfunctionaris vandaag bekend, meldt persbureau AFP. De lichamen liggen nu nog begraven op Israëlische begraafplaatsen en zullen binnen enkele dagen vrijgegeven worden.

In een verklaring laat het Israëlische leger weten dat een paar maanden geleden premier Benjamin Netanyahu heeft besloten tot de overdracht van de lichamen van de Palestijnen. Hierover is meer dan een jaar onderhandeld. Vorig jaar augustus werd het lichaam van Mashhour Arouri vrijgegeven nadat het Israëlische hooggerechtshof daartoe besloot na een petitie van zijn nabestaanden. Mogelijk houdt deze gerechtelijke uitspraak verband met de vrijgave van de 84 lichamen.

Op een later tijdstip zal Israël “zonder enige voorwaarden” nog eens 102 lichamen overdragen. De gedode Palestijnen worden door hun families in het bijzijn van de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, begraven bij het hoofdkantoor van de Palestijnse Autoriteit. Volgens Salem Khala, coördinator van de nationale campagne voor de terugkeer van deze “martelaren”, zijn in totaal 334 Palestijnen in Israël begraven.

    • Hans Klis