Is er steun voor het voorstel?

Het voorstel van de PVV’er om de derde generatie voortaan allochtoon te noemen, vindt geen weerklank bij de regering. De herkomst van deze groep is nog steeds te achterhalen en te registreren, zei minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) vorige week in de Tweede Kamer. ,,Daarvoor hoef ik de definitie niet te veranderen.”

De negatieve connotatie van het begrip allochtoon, speelt ook een rol. ,,Er komt een moment dat je gewoon Nederlander bent”, liet Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) eerder al aan nu.nl weten. Tofik Dibi van GroenLinks noemde het PVV-voorstel ,,symbolische prietpraat”. Dit zijn volgens hem ,,oer-Hollandse kinderen die misschien wel de heer Van Klaveren gaan verzorgen op hun oude dag”, zo voegde hij eraan toe.

CBS-demograaf Jan Latten ziet ook geen statistische noodzaak. ,,Aangezien er een verkennende studie ligt, mag duidelijk zijn dat er ook een beeld van derde generaties is te geven zonder uitbreiding van het begrip allochtoon.”