Innovatie in GGZ wordt afgestraft

In het debat van de Tweede Kamer over de bezuinigingen in de GGZ, vorige week donderdag, speelde vooral de eigen bijdrage voor cliënten een rol. Dat is jammer, want het is mogelijk om bezuinigingen door te voeren zonder die eigen bijdrage. Laat voortaan alle instellingen op prestatiebasis werken en verlaag de tarieven voor DBC (Diagnose Behandeling Combinatie) met 20 procent. Dat levert een structurele bezuiniging op van 740 miljoen euro, meer nog dan de minister had voorgesteld.

Deze maatregel is eenvoudig uit te voeren. Wij, nieuwkomers, kunnen onze organisatie runnen voor 80 procent van de vergoedingen die we nu van de zorgverzekeraars krijgen. Als wij dat kunnen, kunnen de anderen dat ook. Maar de traditionele zorginstellingen hebben het toch weer voor elkaar om uitstel van marktordening te krijgen.

Mochten de plannen doorgaan, dan nemen wij in ieder geval voor de cliënten die het niet kunnen betalen de eigen bijdragen voor onze rekening. En we hopen dat we als zorgbedrijf in 2012 overleven. Dan moet het ijkpunt voor het ‘op slot zetten’ van de omzet wel 2011 zijn, want in eerdere jaren was die omzet voor de meesten van ons nog klein. We zijn immers starters in de GGZ. Als dat niet lukt, dan zouden we omstreeks april of mei 2012 nieuwe cliënten moeten weigeren, want het budget is dan op. En dat willen we natuurlijk niet. De nieuwe, innovatieve zorgbedrijven worden gestraft voor kwalitatief hoogstaand en goedkoper werken.

Linda Bijl

Directeur Opvoedpoli